Na 10. října připadá Mezinárodní den duševního zdraví. Moderní doba přináší dětem a mladým lidem řadu výzev, které mohou významně ovlivnit jejich duševní pohodu. V sobotu 9. listopadu 2024 se uskuteční konference Malé duše, velké starosti, která se zaměří na aktuální témata spojená s duševním zdravím zejména dětí, dospívajících a mladých dospělých. Akce proběhne v Pevnosti poznání a je určena široké veřejnosti – mladým, rodičům, učitelům, studentům i odborníkům, kteří se věnují práci v oblasti duševního zdraví. Pro zájemce, kteří to mají do Olomouce daleko, bude akce streamovaná online.

“Připravili jsme pro vás celodenní program, kde se dozvíte to nejdůležitější o svém duševním zdraví a zdraví vašich dětí a dospívajících. Konference poskytne účastníkům možnost nahlédnout do světa dětí a dospívajících a zjistit, co je nejčastěji trápí a jak jim mohou dospělí efektivně pomoci tyto obtíže překonávat. “ říká Tereza Vránová, zakladatelka organizace Jak Dál? z.s.

Pod záštitou náměstkyně primátora města Olomouce pro sociální věci Kateřiny Dobrozemské přinese konference inspirativní přednášky a diskuse, které se zaměří na různé aspekty duševního zdraví. Akci pořádá olomoucká nezisková organizace Jak Dál? z.s. ve spolupráci s odborníky z oblasti péče o duševní zdraví.

Program konference:

  • Péče o duševní zdraví dětí (Nevypusť duši – Bára Pšenicová)
  • Dětství a dospívání v tekuté době (Mgr. Martin Galbavý, psychoterapeut)
  • Podpora dětí a dospívajících v organizaci Jak Dál? z.s. (Mgr. Martin Fűlep, Klára - peer konzultantka)
  • Poruchy příjmu potravy: Jak je chápat a kdy vyhledat pomoc? (PhDr. Ing. Jana Sladká, Centrum Anabell)
  • Kdy vyhledat pomoc psychiatra? (MUDr. Antonín Kolek, psychiatr)
  • Těžko v duši – promítání dokumentu a diskuse s odborníky (Lea Surovcová, Mgr. Martin Fülep, MUDr. Antonín Kolek, PhDr. Ing. Jana Sladká)

Po celý den budou v prostorách konference probíhat prezentace osvětových kampaní organizace Jak Dál? z.s., včetně materiálů zaměřených na podporu duševního zdraví. Účastníci se také mohou seznámit s Dětským knihkupectvím Zlatá velryba, které nabízí dětem i jejich dospělým pečlivý výběr toho nejpovedenějšího ze současné nabídky literatury pro děti a mládež. Představí se i Výtvarné potřeby Umbra a Kidtown.cz hračkářství, které se specializuje na rozvojové hračky pro děti.

Konferenci Malé duše, velké starosti a osvětovou kampaň „Zdravé vztahy jako předpoklad duševního zdraví“ realizuje organizace Jak Dál? z.s. díky podpoře Ministerstva zdravotnictví a Olomouckého kraje. Partnerem akce je Město Olomouc, Nevypusť duši, Anabell z.ú., Korunka pomáhá a Nutrend D.S.

Registrace:

Účastníci se mohou registrovat na webu organizace Jak Dál?z.s.
Více informací a podrobný program naleznete na: https://jakdal.eu/konference/

11. října 2024 (pá)