Prázdniny skončily a se začátkem nového školního roku řeší mnozí rodiče otázku, jak kromě dalších výdajů spojených se školou zaplatit dětem zájmové kroužky, které se rozběhnou v nejbližších dnech a týdnech. Pomoc by jim v tom mohl Fond pomoci olomouckým dětem, z něhož můžou rodiče s nižšími příjmy čerpat příspěvky na školní i mimoškolní aktivity svých potomků. Radní na svém posledním jednání rozhodli o vypsání druhé letošní výzvy pro podávání žádostí.

Netýká se to přitom jen žáků základních škol, ale rovněž předškoláků a středoškoláků. O příspěvek pět tisíc korun na jedno dítě ve věku 5 až 19 let lze požádat kdykoli v průběhu roku. „Tyto peníze lze použít na úhradu zájmových kroužků, škol v přírodě, letních táborů, nebo například na doučování na přijímací zkoušky. Naším cílem je to, aby rodiče nemuseli kvůli rostoucím nákladům omezovat volnočasové aktivity svých dětí,“ vysvětlila náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská. Jen během měsíce srpna rozdělila komise Fondu mezi 19 žadatelů více než 60 tisíc korun. Od začátku roku vyhověla bezmála čtyřem stovkám žádostí v celkové výši 1,6 milionu korun. Rozpočet fondu pro letošní rok je 2,5 milionu.

Peníze slouží výlučně k úhradě přímých nákladů souvisejících s účastí dětí na školních a mimoškolních zájmových aktivitách. „Tento fond funguje už od roku 2016 a snažíme se jej přizpůsobovat potřebám rodin. Proto jsme od letošního ledna letošního roku nově zavedli i možnost použít příspěvky také na úhradu nákladů souvisejících s doučováním žáků a jejich přípravou na přijímací zkoušky,“ doplnil náměstek primátora pro oblast školství Viktor Tichák.

Podmínkou pro čerpání příspěvku je trvalý pobyt v Olomouci nebo účast na předškolním, základním nebo středním vzdělávání ve školách na území města a dále příjem domácnosti odpovídající nároku na přídavek na dítě. Žádost může být podána na využití více aktivit nebo služeb, pokud jejich souhrnná částka nepřekročí pět tisíc korun v jedné výzvě. V mimořádných případech, pokud jde například o dítě se zdravotním postižením s přiznaným příspěvkem na péči v nejméně I. stupni závislosti, úmrtí rodiče v rodině, případně je-li dítě v náhradní rodinné péči, může Rada města Olomouce rozhodnout o poskytnutí daru až deset tisíc korun.

Kam poslat žádost

  • elektronicky do datové schránky magistrátu ID: kazbzri nebo na [email protected]
  • elektronicky e-mailem na [email protected] nebo [email protected]
  • poštou – Magistrát města Olomouce, odbor školství, Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc
  • osobně na sekretariátu odboru školství – Palackého 14, Olomouc (budova NAMIRO)

Přílohy

11. září 2024 (st)