Pestrý program a pozvánku do jarní přírody, na výlety i pobyt v lužní krajině s galerií v přírodě nabízí 34. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc. Téma si festival letos vypůjčil z básně Bohuslava Reynka „Bláznem jsem ve své vsi“. Ekologické dny Olomouc se tentokrát zaměřují na bio-diverzitu přístupů ke světu, přírodě a společnosti.

Festival zahájí 12. dubna komentovaná prohlídka areálu Domu přírody Litovelské Pomoraví v Horce nad Moravou, která je zároveň oslavou deseti let od jejího vzniku. Vycházky se zúčastní autoři všech uměleckých instalací: František Skála uvítá hosty v Rajské zahradě, Miloš Šejn ve své Sluneční hoře, Marcel Hubáček u Ohniště zlaté spirály a Miloslav Fekar představí nejen Lesní chrám, ale i své nové umělecké intervence v areálu, například zcela novou rozhlednu nad rybníkem Rozvišť. Na procházku naváže koncert Františka Skály a Třaskavé směsi v Centralu, novém prostoru Muzea Umění Olomouc, které je opět významným spolupořadatelem festivalu.

Centrem programu jsou víkendové besedy (18.-21.4.). Jedním z hostů bude religionistka Zuzana Kostićová, která pozvala lidi na festivalové besedy slovy: „Snad nejlepší podobná akce v republice, na kterou se rok od roku těším víc a víc, a její program víkendových besed, které propojují nejen přírodovědce, ale i filosofy, vědce z nejrůznějších oborů, umělce a veřejnost. To vše v nenapodobitelném prostředí kousek od Olomouce“. Zájemcům o přednášky s diskusemi je nabízena možnost přespání v areálu ve vlastních stanech. Na přednášky celé palety kreativních a inspirací hýřících hostů (například Stanislava Komárka, Jiřího Sádla, Elišky Fulínové, Pavla Barši a mnoha dalších) je vstup volný.

„Letos se festival otevřel i spřízněným organizacím a jejich nápaditým aktivitám, které rozvíjejí vztah člověka a přírody. Tento ročník je tak velkou radostí ze společného sdíleného zájmu o společenskou diskusi nad důležitými tématy a environmentálními problémy,“ říká Michal Bartoš Michal, ředitel Centra ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov.

Festivalovou nabídku obohatí také výstavy, oblíbené výlety, další komentované procházky, beseda o klimatu s účastí ministra životního prostředí Petra Hladíka. Největší akcí je tradičně Edojarmark s bohatým environmentálním a kulturním programem a festivalovým koncertem Climate Lament (Michal Prokop & Framus Five, Bert & Friends, RAZAM a Iva Marešová, Letní kapela, Bombarďák, Terrible 2s a maďarská skupina Terra Profonda).

Podrobný program festivalu je na www.ekologickednyolomouc.cz.

12. dubna 2024 (pá)