Dvacítka nových bytů vznikne v Hauenschildově paláci na Dolním náměstí. Budovu, v níž se kdysi ubytoval i Wolfgang Amadeus Mozart, čeká rekonstrukce a přestavba vnitřních prostor.

„Rada města se rozhodla pro rekonstrukci bez toho, že by město žádalo o dotaci. Dotační titul dosud nebyl ani vypsán a termín byl už třikrát odložen, získání dotace by bylo navíc nejisté,“ objasnil primátor Miroslav Žbánek.

Podle náměstkyně pro sociální oblast Kateřiny Dobrozemské umožní rozhodnutí prakticky ihned rozjet veřejnou zakázku a výběr dodavatele. Práce by tak mohly začít už letos na podzim. „Začít co nejdříve je nejlepší varianta. Jak pro zájemce, protože poptávka po městských bytech je standardně vysoká, tak i pro nájemce nebytových prostor, tedy Hanáckou restauraci, které bude muset být přerušen nájem jen na zimní sezonu,“ objasnila náměstkyně Dobrozemská.

Náklady rekonstrukce ponese město a úpravu vnitřních prostor zajistí prostřednictvím Správy nemovitostí Olomouc. Stavební úpravy by měly přijít na zhruba 100 milionů korun a zajistí nejméně třicetiprocentní úsporu neobnovitelné primární energie oproti současnému stavu historické budovy. Rekonstrukce cenného renesančního paláce bude samozřejmě respektovat všechny požadavky orgánů památkové péče.

11. dubna 2024 (čt)