Od poloviny ledna budou moci všichni Olomoučané, kteří mají potíže spojené s bydlením, navštívit nově zřízené pracoviště. Proškolení odborníci jim v něm poskytnou poradenství a pomoc v možnostech bydlení, pomohou vyřídit příspěvek, nebo zajistí podání žádosti o nájem městského bytu.

Kontaktní místo pro bydlení, které se pro veřejnost otevře 15. ledna na Dolním náměstí, bude sloužit lidem, kteří se ocitnou v bytové nouzi. „Často lidé ani nevědí, co v takové situaci dělat, kam se obrátit s žádostí o pomoc nebo radu. Právě na tomto místě by se jim mělo pomoci dostat a jsem rád, že se nám díky evropské dotaci podařilo toto poradenské pracoviště v Olomouci zřídit,“ komentoval primátor města Mirek Žbánek.

„Pokud se zraníte, můžete si přivolat sanitku, která k vám velmi rychle přijede. Když lidem nebo celým rodinám hrozí, že přijdou o bydlení, nebo o ně přišli, často ani nevědí, kam se mají obrátit s žádostí o pomoc. Kontaktní místo pro bydlení proto bude právě tím místem, kam mohou lidé v bytové nouzi přijít a získat okamžitou pomoc nebo radu,“ vysvětluje princip fungování nového pracoviště náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí Kateřina Dobrozemská. Proškolení sociální pracovníci zájemcům v místě poskytnou kompletní poradenství v oblasti bydlení. „To se týká například informace ohledně sociálních dávek, možností dostupného a sociálního bydlení v našem městě, ale i poradí i s dalšími nesnázemi, například s dluhy na nájemném nebo energiích, nutnosti najít si nové bydlení nebo potížích v komunikaci s pronajímatelem nebo sousedy. Budou také přijímat žádosti na sociální byty, povedou pořadník zájemců a budou pro ně vyhledávat vhodné byty,“ upřesnila náměstkyně Dobrozemská.

Město nečekalo na přijetí zákona o podpoře v bydlení, který by měl nastartovat podporu nájemního bydlení pro běžné občany i pro zranitelné skupiny obyvatel. Olomouc se už nyní rozhodla jít cestou podpory všem zájemcům o řešení jejich bytové situace a pomoci jim se souvisejícími problémy. Kontaktní místo pro bydlení vzniklo v rámci projektu Rozvoj sociálního bydlení ve statutárním městě Olomouci, který je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus.

Kontaktní místo pro bydlení sídlí na adrese Dolní náměstí 8. Pro veřejnost bude přístupné v pondělí a ve středu, vždy od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin.

spoluf-eu

11. ledna 2024 (čt)