A-FilmTeensFest je mezinárodní soutěžní přehlídka filmů a audiovizuálních děl vytvořených dětmi a mládeží do 20let z celého světa, která probíhá online. Cílem je najít kvalitní filmy mladých tvůrců z Čech i ze zahraničí a nabídnout je především dětem a mládeži na snadno přístupné platformě. Festival se uskuteční od 8. února do 12. března 2023 a přístup ke všem filmům je ZDARMA.

Autoři festivalu chtějí podpořit mladé autory a umožnit jim mezinárodní výměnu zkušeností. Současně chtějí motivovat všechny další děti a dospívající k audiovizuální tvorbě a dát jim návod, jak mohou v době mobilů, tabletů a notebooků začít sami filmovat. „Věříme, že tvorba filmů může být pro mládež určitou formou seberealizace, motivace, ale i terapie a zároveň i prevencí proti mnohým nežádoucím jevům dospívajících, jako jsou různé závislosti, šikana a podobně,“ říká Kateřina Balgová za organizátorský tým.

Festival se uskuteční v termínu od 8. února do 12. března 2023, kdy po dobu pěti týdnů bude možné filmy sledovat po předchozí registraci na platformě www.afilmteensfest.com. V současnosti také probíhá příjem audiovizuálních děl do soutěže, kdy nejzazší termín pro tento rok je 1. 12. 2022 – pro ty, kteří mají už nyní nějaký film natočený, může být i staršího data (nejvýše 3 roky), nebo se chtějí účastnit v příštím roce, v tom případě své filmy mohou začít posílat v březnu příštího roku. Snímky soutěží v pěti základních kategoriích: 1. hrané, 2. dokumenty, 3. animované, 4. experimentální a 5. ostatní filmy (music videa, reklamy, znělky, reportáže…).

Filmy jsou řazené ve zhruba 30minutových blocích, kterých bude letos přibližně třicet. Jsou sestavené podle věku diváků a také dle témat. Tyto půlhodinové programy jsou pak lehce zařaditelné do vhodných školních vyučovacích hodin nebo je možné je zhlédnout v rámci mimoškolního programu (v družinách, na různých kroužcích, na internátech, v dětských domovech, léčebnách apod.). K řadě filmů nabízí pořadatelé také pracovní listy pro další práci a diskusi v hodinách. Zahraniční filmy jsou opatřeny českými podtitulky a české snímky naopak anglickými.

Pokud škola nemá dostatek času začlenit projekci přímo do hodiny, žáci mohou filmy zhlédnout také mimo školu, například v průběhu jarních prázdnin. Stačí, pokud se učitel k festivalu registruje a dá žákům přístupové heslo. V době festivalu se uskuteční také streamované doprovodné programy, které bude možné přehrát i ze záznamu. Půjde o workshopy a diskuse na různá témata, jako je fakenews, kyberšikana, duševní zdraví mládeže v době sociálních sítí. Vznikne také dokument o zapojení mládeže do veřejného prostoru. Součástí programu je skupinová tvorba mladších dětí, kdy vznikne animovaný film s ekologickou tématikou. Více informací na webových stránkách www.afilmteensfest.com a na e-mailu [email protected].

21. listopadu 2022 (po)