Stromy v novém parku, který začne vyrůstat na Nových Sadech u kapličky, zasadí patroni. Akce Nadace Malý Noe a města Olomouce startuje výsadbou v sobotu 17. září. Získat vlastní strom v nově vznikajícím Parku Lásky a Přátelství totiž zároveň znamená pomoct znevýhodněným dětem.

Slavnostní výsadba první etapy parku proběhne v sobotu od 13:30. „Patronem stromu se mohl a může stát kdokoliv. Jednotlivec, rodina i celá firma. Tedy každý, kdo má chuť podpořit výsadbu parku, přírodu a také handicapované či jinak znevýhodněné děti,“ uvedl předseda správní rady nadace Jaroslav Strejček.

Sázet se budou duby, javory, lípy i okrasné třešně. Každý, kdo se rozhodl stát patronem a zakoupil si strom, získá díky daru děkovný list a tím zároveň ‚průkaz‘ patronství. U vstupu do parku bude také umístěna informační tabule s plánem výsadby i se seznamem stromů a jejich patronů. Chybět samozřejmě nebude řada laviček pro zastavení a odpočinek.

Celkem půjde o šestý sad, o jehož výsadbu se postará Nadace Malý Noe. V dosavadních pěti zajistili vysazení celkem 348 stromů. Parky tak už vyrostly ve Velkém Týnci, Přerově, Plumlově a ve Šternberku. V Olomouci jde díky nadaci dokonce už o druhý park. Ten první s názvem Park Malého Noe vyrůstá v Neředíně od října 2014. „Už při založení nadace jsme si dali do vínku několik zásad. Tou největší je pomáhat dětem systémem sto procent. To znamená, že všichni v nadaci jsme stoprocentně dobrovolníci. Nemáme žádné zaměstnance a sto procent hodnoty darů, které získáme, dáváme na pomoc dětem. A pomáháme efektivně rodinám na hranici životního minima, kde to nestíhá stát ani zdravotní pojišťovny,“ doplnil Strejček. Nadace Malý Noe zároveň výsadbou parku oslaví své patnáctileté výročí.

Jak sázení proběhne?

Patroni si mohou strom přímo zasadit, a to za pomoci odborné firmy, která zajistí vše kolem výsadby a garantuje po dobu pěti let údržbu sadu. Firma v parku předem vyhloubí jámy, umístí a upevní do nich vzrostlé stromy a patroni podle instrukcí organizátorů vše dokončí. Sázení navíc probíhá formou malé slavnosti, na které vystoupí děti z dětského domova.

16. září 2022 (pá)