Na letošní první miminko města Olomouce jsme si museli počkat déle než obvykle. Malý Matteo se narodil 2. ledna ve 4:05. Nestalo se tak ale v olomoucké porodnici, nýbrž doma. A ačkoli jsou domácí porody poslední dobou čím dál oblíbenější, v tomto případě nebyl v plánu. Chlapeček své rodiče pravděpodobně dost překvapil. S rychle postupujícím porodem maminka do porodnice totiž ani nestihla přijet.

„U nás na porodním sále už maminka porodila pouze placentu. Oba, maminka i miminko, jsou v pořádku. Chlapeček se narodil s mírami 3 370 gramů a 50 centimetrů,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Tradiční předávání dárků prvnímu miminku v roce už podruhé změnila epidemie covidu, proto ani letos novopečenou maminku s prvním Olomoučánkem primátor města Olomouce nenavštívil. Dárečky pro miminko a květinu pro maminku tedy dnes předal řediteli olomoucké nemocnice Romanu Havlíkovi, stejně tak jako hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Ten prostřednictvím ředitele Havlíka symbolicky přivítal první miminko letošního roku v Olomouckém kraji, holčičku Elišku z Radslavic na Přerovsku, která přišla na svět 1. ledna v 4.31 hodin s porodní váhou 3240 gramů a výškou 49 centimetrů.

„Mamince i malému Matteovi přeji samozřejmě hlavně zdraví a spoustu společných radostí a těším se, že je oba později přivítáme také u nás na radnici při tradičním vítání prvního občánka města Olomouce,“ vzkázal primátor Mirek Žbánek.

3. ledna 2022 (po)