Skoro dvaadvacet tisíc respirátorů třídy FFP2 české výroby distribuují v těchto dnech pracovníci odboru školství do jednotlivých olomouckých základních a mateřských škol. Respirátory jsou určeny pro pedagogy i další zaměstnance škol, kteří je musí používat po celou dobu vyučování včetně přestávek.

Na základní školu v Demlově ulici přivezl respirátory náměstek primátora Martin Major, který má na starosti i oblast ochrany obyvatel. „Chtěli jsme touto cestou pomoct jak našim školám a školkám, tak i českým výrobcům ochranných pomůcek,“ konstatoval Martin Major a dodal, že se chtěl osobně přesvědčit, jaký byl zájem rodičů o obnovené vyučování. Ve školách totiž právě dnes začalo vyučování v prvních a druhých ročnících. „Přišly snad všechny děti, ve třídách máme opravdu plno,“ konstatovala s úsměvem ředitelka ZŠ Demlova Anna Dobrovolná, když přebírala krabice s respirátory.

Respirátory byly během pondělí a středy rozvezeny mezi devatenáct základních škol, z nichž některé mají i školu mateřskou, a dvanáct samostatných mateřských škol. Pro každou základní školu bylo učeno přibližně 600 respirátorů, pro školky dvě stovky kusů. Město je připraveno podle vývoje situace školám v budoucnu zajistit další ochranné pomůcky.

18. listopadu 2020 (st)