Rada města Olomouce schválila zrušení výběru úplaty za vzdělávání v mateřské škole, tzv. školkovné a úplaty za školní družinu v základních školách a dětských jeslích. Zrušení poplatků v zařízeních zřizovaných městem platí s účinnosti ode dne jejich uzavření.

„Rozhodnutí přináší alespoň nějakou úlevu rodičům dětí, které navštěvují naše předškolní nebo školní zařízení, a ta byla z důvodu vyhlášení nouzového stavu uzavřena,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Zrušení výběru poplatků je účinné od termínu uzavření školních družin, školek nebo jeslí. „Znamená to, že platby za měsíc březen budou rodičům dětí vraceny v poměrné části,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství Karel Konečný.

Školní družiny byly uzavřeny 11. března na základě vydaného mimořádného opatřením vlády ČR. Školky město jako zřizovatel uzavřelo 17. března a jesle ukončily provoz 18. března.

V Olomouci nyní jako jediná funguje Mateřská škola Olomouc, Holečkova 10. Na základě usnesení krizového štábu města je zařízením, které zajišťuje nezbytnou péči o děti ve věku od 3 do 10 let, jejichž zákonní zástupci jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelé zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví a příslušníci ozbrojených sil.

23. března 2020 (po)