Na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity vznikla, ve spolupráci s neziskovou organizací Síť pro rodinu, unikátní aplikace pro chytré telefony. Aplikace v praxi rozšiřuje využití projektu Euroklíč, který je realizován na celorepublikové úrovni Uživatelé tohoto unikátního kódu mohou získat přehled o místech, na kterých mohou Euroklíč využít v případě potřeby. Ostravská univerzita a Síť pro rodinu tak podala pomocnou ruku osobám zdravotně postiženým, seniorům a také rodinám s malými dětmi.

Katedra informatiky a počítačů se před časem spojila se Sítí pro rodinu. Společným záměrem bylo zjednodušení využití takzvaného Euroklíče, který osobám se zdravotním postižením, seniorům a rodinám s malými dětmi umožňuje přístup na toalety, schodišťové plošiny nebo do výtahů.

„Kolega Michal Janošek za mnou přišel, že má úplně výbornou věc, kterou využívají rodiny s dětmi a hendikepovaní. Mělo to ale háček, protože Euroklíč, který mi dal, byl v nepřehledné sáhodlouhé excellové tabulce, ve které to vyhledávání zrovna pohodlné není. V rámci výuky jsem tak dal dohromady vývojářský tým a vytvořili jsme mobilní aplikaci, kde mají všechno k dispozici hned,“ popisuje za katedru informatiky a počítačů RNDr. Jaroslav Žáček, Ph.D.

Na aplikaci pro chytré telefony Jiří Žáček se studenty a koordinátorkou Sítě pro rodinu, Lenkou Poláškovou, spolupracoval od začátku zimního semestru. Snahou bylo, aby aplikaci připravili až do funkční verze s grafickým rozhraním.

„Ze začátku jsme se učili hlavně pracovat v týmu, což pro nás bylo docela nové a že celkem trvalo, než jsme si na to zvykli. Na tom všem bylo dobré, že to nebyla jen teorie a mohli jsme vytvořit něco pro praxi, co třeba může pomáhat lidem. A to navíc i s využitím nových technologií,“ říká student oboru Informační systémy Jiří Pelleš.

Spolupráci s informatiky ostravské Přírodovědecké fakulty ocenila koordinátorka organizace Síť pro rodinu.

„Jsem ráda, že to pro studenty nebyl jen nějaký studijní úkol, ale hodně tím žili a přicházeli sami s vylepšeními. Celkově byl vývoj hodně rychlý, a navíc se nám dařilo zapracovávat také všechny možné podněty. Teď už jen doufám, že aplikace bude pomáhat naplno rodinám s dětmi, seniorům i zdravotně postiženým,“ říká krajská koordinátorka Sítě pro rodinu Lenka Polášková.

Novou aplikaci pro mobilní telefony s platformami Android a iOS si teď můžou uživatelé Euroklíčů stáhnout v App Store nebo v Google Play. Autoři navíc do budoucna nevylučují rozšíření aplikace o další funkce.

23. ledna 2020 (čt)