Předvečer Dne učitelů, 27. březen, je v Olomouci tradičním termínem pro děkování pedagogům. Slavnostní setkání při příležitosti udílení Cen učitel roku se uskutečnilo v Moravském divadle. Blahopřát oceněným a děkovat všem pedagogům olomouckých základních a mateřských škol přišli primátor Mirek Žbánek a jeho náměstek pro oblast školství Karel Konečný.

"Vážím si vaší náročné práce, kterou odvádíte. Získat takové ocenění vyžaduje hluboké didaktické a pevné morální vlastnosti,“ děkoval učitelům primátor Mirek Žbánek a zavzpomínal přitom na svá léta prožitá ve školních lavicích. „Rád si připomínám nezapomenutelného pedagoga prvního stupně, pana učitele Šušlíka, který nosil plášť podobný tomu, co dnes nosí inspektor Columbo v detektivním seriálu,“ bavil primátor svým příběhem ze základní školy ve Valašském Meziříčí naplněný sál Moravského divadla.

„Dnešní den je velikou událostí a v Olomouci stal se významnou tradicí. Jsem rád, že mohu poblahopřát oceněným pedagogům,“ doplnil primátora jeho náměstek pro školství Karel Konečný. Do ankety nominovali ředitelé olomouckých základních a mateřských škol, veřejnost i samotní žáci celkem 14 učitelů základních škol a 3 učitelky mateřských škol.

Hlavní ocenění Učitel roku získala Silvie Svobodová ze ZŠ Heyrovského a v kategorii mateřských škol Andrea Ratajová z MŠ Dvorského. V obou kategoriích pak byly uděleny ještě Zvláštní ceny a zároveň vyhlášena anketa Osobnost volnočasových aktivit pro děti a mládež 2019. Vítězem se stala Soňa Rokytová, vedoucí turistického oddílu mládeže Tuři z Olomouce. Zvláštní cenu primátora v oblasti volnočasových aktivit dětí a mládeže získala Jana Fialová, vychovatelka školní družiny při ZŠ Svatoplukova.

Slavnostní večer přinesl i ocenění za celoživotní přínos. Za dlouholetou manažerskou práci a významný přínos ke vzdělávání žáků a rozvoji školy jej získali ředitelka MŠ Mozartova Olga Masopustová a ředitel ZŠ a MŠ Komenium František Vlček.

Anketu Učitel roku vyhlašuje město Olomouc od roku 2015 a titul Osobnost volnočasových aktivit se uděluje od roku 2016.

Učitel roku 2019

Kategorie základní škola:

Titul Učitel roku 2019

  • Mgr. Silvie Svobodová, učitelka ZŠ, Olomouc, Heyrovského 33

Zvláštní cena primátora

  • Mgr. Jana Maršíková, učitelka ZŠ, Olomouc, Svatoplukova 11

Zvláštní cena náměstka primátora

  • Mgr. Milan Absolon, učitel ZŠ, Olomouc, Zeyerova 28

Kategorie mateřská škola:

Titul Učitel roku 2019

  • Andrea Ratajová, učitelka MŠ, Olomouc, Dvorského

Zvláštní cena primátora

  • Bc. Marcela Chromková, učitelka MŠ, Olomouc, Lužická 7

Zvláštní cena primátora

  • Lenka Jančářová, učitelka MŠ, Olomouc, Lužická 7

Kategorie Osobnost volnočasových aktivit:

Titul Osobnost volnočasových aktivit

  • Bc. Soňa Rokytová, vedoucí TOM 4105 Tuři Olomouc

Zvláštní cena primátora

  • Jana Fialová, vychovatelka, ŠD při ZŠ Olomouc, Svatoplukova 11

Ocenění za celoživotní přínos:

  • Mgr. Olga Masopustová, ředitelka MŠ Olomouc, Mozartova 6
  • Mgr. František Vlček, ředitel ZŠ Komenium a MŠ Olomouc, 8. května 29
28. března 2019 (čt)