Po 52 dvou dnech života se Josef Spurný dnes stal občanem Olomouce. „Oficiálně, z moci úřední mi svěřené, tě vítám mezi občany Olomouce,“ pronesl primátor Mirek Žbánek v obřadní síni radnice. Slavnostně jej přivítala i Monika Hryzbilová, předsedkyně Komise pro občanské záležitosti.

Josífek byl prvním olomouckým miminkem roku 2019. Na svět přišel 1. ledna v 17:18 ve fakultní nemocnici. Na dnešní ceremoniál s ním přišli rodiče Kateřina a Jan Spurní, ale i další členové rodiny. Koneckonců jméno má po obou svých dědečcích.

„Dnes je nejdůležitějším člověkem v místnosti. Sice se už dva měsíce známe, ale myslím, že mě nepoznává. Ale já ho taky ne, roste jako z vody,“ připomněl primátor rodičům setkání v porodnici.

Podle primátora být prvním, není v životě úplně nejlehčí role. „Město Olomouc mu ale nabízí bezpočet příležitostí, jak vyniknout, jak se stát prvním ve škole, ve sportu, třeba v nějakém prvoligovém klubu, nebo ve vědě a výzkumu. Vám, rodičům, přeji, abyste všichni spolu prožili krásné roky a aby vám Pepíček dělal radost,“ uvedl primátor Žbánek.

Monika Hryzbilová popřála rodině, aby na dnešek vzpomínala jako na milý den. A rodičům, aby byli svému synovi byli v životě oporou, učiteli i kamarády. Následovalo symbolické uložení miminka do kolébky. Slavnostní uvítání doprovodila hudba, ale i zpěv a recitace dětí ze Základní školy Svatoplukova a krojované vystoupení dětí z Horky nad Moravou.

V obřadní síni se rodiče zapsali i do pamětní knihy města a k zástupu gratulantů se kromě primátora připojili i sponzoři. Jako vzpomínku na slavnostní událost dostal Josífek od města zlatý přívěsek se znakem Olomouce a finanční dar ve výši deset tisíc korun.

22. února 2019 (pá)