Festival Ekologické dny Olomouc na téma manipulace v přírodě, krajině a společnosti startuje 21. dubna. Od pátku do neděle budou v Olomouci diskutovat psychiatr Cyril Höschl, filosofové Václav Bělohradský a Zdeněk Kratochvíl, biologové Stanislav Komárek, Jan Zrzavý, David Storch, sociolog Pavel Barša, známý historik a autor Toulek Českou minulostí Petr Hora Hořejš a s nimi další neméně atraktivní hosté.

„Byl jsem potěšený, že EDO se staly důležitým datem v diářích mnoha nesmírně zajímavých lidí, kteří poutavě představují zvídavým laikům poměrně složité myšlenky. Letos je program besed doslova nabitý a zhodnocuje mnohaleté úsilí,“ říká Michal Bartoš, ředitel Sluňákova, který festival již 27 let připravuje. „Uvědomil jsem si, že letošní téma „manipulace“ bylo s námi vlastně vždy. Festival od počátku staví proti jednoduchým manipulacím pohledy z více úhlů, často protichůdných. Spíše klade otázky, než nabízí odpovědi. Dává přednost světu, který je rozmanitě složitý, ne jednobarevně plochý. Myšlenky jsou nabízeny v kontextech a navíc, našim hostům zpravidla nechybí humor,“ vysvětluje.

Vyvrcholením a zakončením festivalu bude i letos velký prvomájový Ekojarmark na Horním náměstí. Vedle tradičních řemesel se rodiče s dětmi mohou těšit na mimořádně oblíbené Divadlo Víti Marčíka a hravé dílny, zejména v souvislosti s problematikou předcházení vzniku odpadů a jejich třídění. „Jarmark nabídne také netradiční pohledy na Olomouc z výšky, z vody a pohledem lidí bez domova. Jde o oslavu biodiverzity přírody a lidských přístupů k ní. K tomu budou po celý den hrát Tomáš Kočko & ORCHESTR, Žamboši, Marshall Malinovsky, Ivan Hlas Trio, Živé Kvety, Lanugo, Korben Dallas, Luboš Pospíšil £ 5P,“ popisuje Michal Bartoš.

K EDO se rok co rok také přidává stále více organizací nabízejících své vlastní programy: letos DDM pořádá Den Země v ZOO, Technické služby Olomouc zvou na velkou odbornou konferenci Odpady. Na programu je také fotografická a umělecká dílna i výstavy, které pořádají Galerie Caesar a Muzeum umění Olomouc.

Další Informace na www.slunakov.cz

18. dubna 2017 (út)