Více než dva miliony korun z rozpočtu města mají v roce 2018 směřovat do obnovy a i na stavbu dětských hřišť v Olomouci. Radní města souhlasili s pořízením dalších investičních záměrů. Malé i odrostlejší děti se tak mohou těšit na nově vybavené venkovní hrací plochy.

„V letošním roce pořídíme investiční záměry na celkem čtyři lokality. Samotné rekonstrukce a také výstavba jedno zcela nového dětského hřiště se uskuteční v roce 2018,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. „Kompletní opravy tak čekají herní plochy v ulicích Na Vozovce, Jílová a Synkova. Na zcela nové hřiště se pak mohou těšit děti z Holice,“ popsal plány města náměstek Jakubec. „Lokalitu jsme do seznamu zařadili na základě požadavku tamní komise městské části,“ doplnil investiční náměstek Filip Žáček.

Lokality k realizaci v roce 2018:

ulice Na Vozovce - Foerstrova (Olomouc-západ)

kompletní rekonstrukce hřiště ve vnitrobloku pro děti 6-12 let, předpokládané náklady cca 500 tis. Kč

ulice Jílová (Neředín)

kompletní rekonstrukce hřiště ve vnitrobloku pro děti 6-12 let, předpokládané náklady do 600 tis. Kč

ulice Synkova (Lazce)

kompletní rekonstrukce hřiště ve vnitrobloku pro děti 3-12 let, předpokládané náklady cca 600 tis. Kč

lokalita Holice - jih

nová lokalita pro dětské hřiště dle požadavku KMČ Holice pro děti 3-6 let, předpokládané náklady cca 400 tis. Kč

„Do rekonstrukcí dětských hřišť investujeme každoročně zhruba 1,5 až 2 miliony korun. Stejná částka směřuje na tyto akce i letos, kdy obnovíme vybavení hracích ploch v ulicích Kosmonautů, Ručilova a Zikova,“ vypočítal investiční náměstek primátora Filip Žáček.

V letech 2009 – 2016 město rekonstruovalo celkem 41 lokalit dětských hřišť a sportovišť. Zcela nově vybudovalo dvě hřiště a jedno workout sportoviště v Kischově ulici. „Další podobný areál za 700 tisíc korun vznikl na sklonku loňského roku v atraktivní lokalitě Čechových sadů,“ připomněl náměstek Jakubec. Při rozhodování o výběru lokalit pro obnovu vychází město z požadavků komisí městských částí, správců hřišť a podnětů veřejnosti,“ vysvětlil náměstek Aleš Jakubec.

Ve správě města je v současné době 64 herních, 23 smíšených a 14 sportovních veřejnosti přístupných hřišť lokálního a celoměstského významu. V rámci průběžné údržby jsou jednotlivé herní prvky drobně opravovány a jedenkrát ročně prochází velkou technickou kontrolou.

Veškeré informace i lokality dětských hřišť a sportovišť ve správě města jsou dostupné na webových stránkách http://prorodinu.olomouc.eu.

23. března 2017 (čt)