Fakultní nemocnice Olomouc zvýší dostupnost lékařské a lékárenské pohotovostní služby ve městě. Od letošního září rozšířila zubní pohotovost z odpoledních a nočních hodin na celodenní službu. V září příštího roku plánuje zavést non-stop provoz lékárny v areálu FN.

„Jsem velmi rád, že se podařilo nastavit velice dobrou a efektivní komunikaci s vedením Fakultní nemocnice Olomouc, která dnes přináší i konkrétní výsledky. Podněty občanů, jež se dotýkají zdravotní péče v Olomouci, jsme opakovaně konzultovali. Těmi nejčastěji se opakujícími byly právě dotazy na zavedení nepřetržité lékárenské pohotovosti,“ uvedl primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Od září příštího roku plánuje FN Olomouc zavést nepřetržitou lékárenskou pohotovost a to v prostorách výdejny léků v chirurgickém komplexu v centru nemocničního areálu. Jejímu spuštění budou předcházet nezbytné stavební úpravy. „Rozhodli jsme se situaci řešit i přesto, že pro nás nepřetržitá lékárenská pohotovost bude zcela jistě znamenat finanční zátěž. Po dohodě se současným vedením města Olomouce chceme vyjít vstříc občanům a nabídnout jim službu, kterou potřebují a která pro ně nyní nebyla dostupná,“ vysvětlil ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. „Ujištění, že se přiblížil termín zavedení nepřetržité lékárenské pohotovosti, považuji za mimořádný úspěch. Jsem pevně přesvědčen, že se pro tento projekt podaří získat finanční podporu v připravovaném rozpočtu města, ale i podporu nového vedení Olomouckého kraje,“ objasnil primátor Staněk.

V nemocnici tak budou dostupné všechny typy pohotovostí. Již od letošního září rozšířila Fakultní nemocnice Olomouc díky spolupráci s Lékařskou fakultou Univerzity Palackého i zubní pohotovost. „Dosud jsme zubní pohotovost zajišťovali jen mimo běžnou ordinační dobu. Nyní jsme díky spolupráci s lékařskou fakultou zavedli pohotovostní službu i ve všední dny dopoledne, takže je teď pro pacienty dostupná prakticky po celý den,“ popsal ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Nemocnice provozuje zubní pohotovostní službu na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie. Dosud byla dostupná ve všední dny od 15 do 7 hodin a o víkendech a ve svátky. „Od nového akademického roku jsme pro praktickou výuku studentů vyšších ročníků stomatologie využili pracoviště zubní pohotovostní služby. Studenti tak mají jedinečnou možnost vyzkoušet si své budoucí povolání takříkajíc v první linii. Fakultní nemocnice zase může díky tomu nabídnout pohotovostní péči u běžných bolestivých případů i ve všední dny dopoledne,“ popsal Miloš Špidlen, proděkan pro studium Zubního lékařství LF UP v Olomouci. Jak doplnil, studenti ošetřují příchozí pacienty v pohotovostní ambulanci v době od 8 do 12:30 hodin a pod dozorem zkušeného lékaře, pacienti v komplikovanějších stavech jsou ošetřeni v dalších ambulancích kmenovými lékaři kliniky.

27. října 2016 (čt)