Jak funguje pomoc v zemi, kde neexistuje téměř žádný systém, a nefungují základní věci, o tom si povídali při setkání náměstci primátora Filip Žáček a Ladislav Šnevajs se zástupci Arcidiecézní charity Olomouc a indickou misionářkou Renee Quadros. Ta s dalšími čtyřmi sestrami pomáhá potřebným na Haiti v oblasti Gonaives a nyní je na návštěvě v Olomouci.

Sestra Renee Quadros je jedna z pěti sester, které vedou centrum pro podvyživené a hendikepované děti v Gonaives, pod které patří rovněž základní škola. Tu nyní navštěvuje přes 600 dětí. Přibližně stovku z nich podporují čeští dárci prostřednictvím Arcidiecézní charity Olomouc a jejího projektu „Adopce na dálku – Haiti“, do kterého je zapojena také řada Olomoučanů. I o tomto projektu misionářka na své návštěvě na radnici hodně mluvila. „Je to neskutečná pomoc. Díky lidem, kteří se do projektu zapojí, můžeme těm nejchudším dětem poskytnout základní vzdělání. Na Haiti je více než 50% negramotnost, takže to, že se mohou děti učit, pro ně znamená obrovskou hodnotu do života,“ vysvětlila sestra.

Právě na pozadí tohoto projektu misionářka navštívila olomouckou radnici, aby se setkala s představiteli města, ze kterého pochází někteří dárci a je sídlem neziskové organizace koordinující projekt adopce na dálku. „Pro mě osobně to byla především jedinečné příležitost, jak sestře Renee i koordinátorům projektu poděkovat za jejich práci, která dělá dobré jméno také našemu městu. Velmi si vážím pomoci jednotlivců zapojených do projektu, protože v podmínkách, ve kterých vyrůstají nejchudší haitské děti, je každá podpora důležitá. Sám jsem se rozhodl s manželkou do projektu zapojit a přispíváme na základní vzdělání osmiletému haitskému chlapci. Teprve v takové chvíli si člověk uvědomí, jak lze takovou podporou dát někomu šanci na úplně jiný život,“ ocenil práci dobrovolníků náměstek Filip Žáček.

Finanční příspěvky malým školákům však pomohou nejen jim. Jsou důležitým prvkem v budování systému – díky donátorům je tak možné zaplatit dětem i základní zdravotní péči, alespoň jedno teplé jídlo denně, plat učitelům, kteří také mají své rodiny. „Práci sester já osobně považuji za hrdinský čin. To, co dělají pro chudé a hendikepované děti, to je opravdu výjimečné. Oceňuji, že osud haitských dětí není lhostejný ani našim spoluobčanům. Při takových setkání, jaké jsme s kolegou Žáčkem absolvovali, si také člověk uvědomí, že řada našich starostí jsou ve srovnání s těmi, co mají lidé v zemích jako je na Haiti, naprosto zanedbatelné. Měli bychom si proto vážit toho, co máme a co mnohdy považujeme za samozřejmost,“ doplňuje náměstek Šnevajs.

O stovky dětí a potřebných se v oblasti stará všehovšudy 23 lidí – 5 sester a 18 učitelů. Základní školu přitom navštěvuje přes 600 dětí, o dalších 320 dětí pečují v centru pro hendikepované a 65 matek s dětmi denně navštíví nutriční centrum, které podvyživeným dětem poskytuje nutnou výživu pro přežití a maminkám alespoň nejzákladnější vzdělání nebo kurzy šití apod. Jídelna denně nakrmí více než 800 strávníků. To vše je možné jen díky podpoře donátorů.

Arcidiecézní charita Olomouc působí na Haiti od roku 2005. Zaměřuje se na pomoc nejchudším a nejzranitelnějším skupinám obyvatel v těžce dostupných oblastech na severozápadu země, které stojí mimo zájem vlády a místních organizací. Jedná se především o projekty podporující vzdělanost, zdraví, zemědělství a komunitní rozvoj.

10. května 2016 (út)