Pevnost poznání je interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho cílem je zábavnou formou přibližovat vědu a výzkum všem věkovým kategoriím. Nachází se v architektonicky i historicky výjimečné budově, bývalém vojenském skladu z 19. století, který se podařilo úspěšně transformovat v progresivní science centrum. Návštěvníci Pevnosti se baví a vzdělávají prostřednictvím interaktivních vědeckých expozic a digitálního planetária. Díky své ojedinělé atmosféře, kde se střetává bohatá historie s dynamickou současností, nabízí Pevnost poznání inspirativní prostředí pro setkávání široké veřejnosti, studentů i zaměstnanců Univerzity Palackého.

Expozice v Pevnosti poznání:

Věda v pevnosti

Jaká byla Pevnost v dobách, kdy nebyla útočištěm vědy, ale vojenských jednotek? Prozradíme vám prostřednictvím jednotlivých sekcí rozsáhlé a bohaté expozice. Dozvíte se o jednotlivých řemeslech, oblasti zdravotnictví, stavebnictví, balistiky i kartografie. V hlavních rolích nevyzpytatelné 18. století a armáda, která měla vždy snadný přístup k nejnovějším vědeckým a technickým poznatkům. Vychutnáte si také ústřední dominantu expozice v podobě vtipného komiksového příběhu na 12 velkoformátových panelech. Vypráví o vzniku olomoucké pevnosti a poutavě shrnuje události, v nichž figuruje sama Marie Terezie i císař František Josef I.

Živá voda

Ponořte se do koryta řeky a detailně prozkoumejte vodní tok od pramene až po ústí do moře. Ohromí vás naprostá dominance řeky v přírodě a samozřejmě se seznámíte i s jejími obyvateli, od ráčka poustevníčka, rodinky plžů až po hbitého listonoha nebo tajemnou žábronožku. Rozhodně ale nevynechejte ani model fascinující vápencové podmořské jeskyně, kde na vás čeká rovných 15 druhů výjimečných živočichů! „Živou vodu“ na vlastní kůži pocítíte, jakmile se rozhodnete vyzkoušet zátopový model Olomouce. Jste si opravdu jisti, že víte, co s naším městem udělá stoletá voda?

Rozum v hrsti

Chcete se dozvědět vše o základních principech lidského vědění? Vstoupit (až v 8 osobách!) můžete do osmimetrové makety lidského mozku, která poskytne odpovědi na všechny vaše otázky. Díky světelné projekci se před vámi zjeví neuronová síť v celé své komplikované kráse. Po návštěvě téhle expozice zaručeně půjde hlava kolem. Stále vám to přijde málo? Pak je tu zapeklitá matematická část expozice, v níž mj. nabízíme model slavného šifrovacího stroje Enigma nebo originální dřevěné 3D piškvorky. A jakmile budete mít hlavu jako pátrací balón, stačí na vlastní (ne)bezpečí vyzkoušet přistroj, který se používá i na Mezinárodní vesmírné stanici – tzv. gyroskop, jehož rotační způsoby vás buď naplno rozhodí anebo přivedou do povznášejícího stavu.

Světlo a tma

Jak vidíme svět kolem nás? Odpovědi přinášíme v expozici věnované základním principům světla. Pozornost na sebe strhává zejména sedmimetrová kopule digitálního planetária, díky níž máte šanci povznést se přímo do centra vesmírného oceánu. Během průletu kosmem pozdravíte hvězdy a celé planety a naplno se seznámíte s nejrůznějšími astronomickými jevy. Mějte oči dokořán, protože ve chvíli, kdy se vrátíte zpět na Zemi, můžete navštívit unikátní model oční bulvy. Poznáte detailně stavbu vlastního oka a na vlastní oči si také vyzkoušíte, jaké to je vidět svět očima mouchy nebo vážky..

Otevírací doba

út - pá: 9:00 - 17:00
so - ne: 9:00 - 18:00
(včetně státních svátků)



Vstup a interiér

Architektonická stavba z roku 1857 sloužila jako dělostřelecký sklad, v roce 2015 se z ní stalo interaktivní muzeum vědy. Parkování v areálu je umožněno pouze po dohodě s paní Martinou Vysloužilovou (+420 603 359 126). Další nejbližší místo bezbariérového parkování se nachází na Třídě 17. listopadu 8. Areál Korunní pevnůstky je obehnán masivními hradbami, jehož vstup je v době otevření barokní prachárny stále otevřen. Nádvoří reálu je pokryto makadamem, který před vstupem do barokní budovy přechází v dřevěnou plochu. Vstup z nádvoří vede skrz masivní, těžké, dvoukřídlé, mechanické dveře s průjezdovou šířkou 280 cm, otvíratelnými ven.

Za mechanickými dveřmi se hned nacházejí dvoje automatické dveře s průjezdovou šířkou 119 cm, otvíratelné do stran. Prostor mezi dveřmi je dostatečný, na podlaze je zátěžový koberec. Plocha prostorné vstupní části je vydlážděna velkými kameny. Čelně od vchodu se nachází informační místnost s pokladnou a prodejem suvenýrů. Dveře těchto prostor mají otvírání dovnitř, průjezdovou šířku 90 cm a kontrastní označení prosklených ploch. Po levé straně od hlavního vchodu je situován Laudorův sál. Celoprosklená čelní strana přechází v prosklené, dvoukřídlé dveře s průjezdovou šířkou 160 cm, otvíratelnými ven. Dveře jsou kontrastně značeny, madlo chybí. Po levé straně od hlavního vchodu se také nachází šatna. Po straně pravé je umístěno bezbariérové WC, výtah a vstup do expozice.

Výtah

Prosklený výtah, s výjimkou čelní stěny, je situován po pravé straně od hlavního vchodu. Automatické šachetní dveře jsou o šířce 90 cm. Výška ovladače na nástupním místě je ve výšce 100 cm, digitálně a Braillem značena. Klec je hluboká 145 cm a široká 120 cm s ovladači uvnitř klece ve výšce 108 cm. Označení ovladače uvnitř klece je grafickým i digitálním značením, s vystouplým reliéfem, Braillovým značením a akustickým i fonetickým hlášením. Výtah disponuje madlem ve výšce 91 cm na boční a čelní stěně a funkčním sedátkem ve všech polohách. Výtah zpřístupňuje první a druhé patro.

Hygienické zařízení

WC přízemí

V areálu budovy se nachází tři samostatné, přizpůsobené toalety. Zpřístupněné WC (přízemí) je vpravo, od hlavního vchodu. Toto WC (dámské i pánské) je označeno a volně zpřístupněno. Dveře WC s šířkou 90 cm se otevírají z kabiny a jsou bez madla. Kabina (šířka 214 cm a hloubka 286 cm) má přizpůsobené zrcadlo a dávkovač mýdla ve výšce 90 cm, koš, blok na ubrousky ve výšce 101 cm a přebalovací pult. Při vstupu se po pravé straně nachází alarm ve výšce 94 cm, vypínač s výškou 121 cm a záložním (alternativním) splachovadlem o výšce 97 cm. Prostor pro vozík vedle WC mísy je volný. WC mísa je od levé stěny vzdálena 147 cm, od pravé stěny 103 cm, výška sedátka je 51 cm, odsazení WC mísy od zadní stěny činní 72 cm s toaletním papírem mimo dosah. Mechanické splachování WC upravené vzadu ve výšce 101 cm. Podél WC mísy jsou ve výšce 60 cm dvě sklopná madla, o délce 80 cm, jejichž osová vzdálenost je 55 cm. Umyvadlo je ve výšce 79 cm s dostatečným podjezdem a přizpůsobenou pákovou baterií ve výšce 101 cm. Po pravé straně umyvadla se nachází pevné, svislé madlo o délce 40 cm. Pánské, samostatné, bezbariérové WC se nachází hned vedle dámského bezbariérového WC a je zrcadlově sestaveno.

WC druhé patro

Samostatná, bezbariérová toaleta se nachází po pravé straně od výtahu, vedle schodiště. Dveře bez madla o šířce 100 cm se otevírají z kabiny. Kabina (šířka 160 cm a hloubka 160 cm) má přizpůsobené zrcadlo, koš, dávkovací mýdlo, papírové ručníky v dosahu a alarm ve výšce 109 cm. Vypínač se nachází před vstupem do kabiny a je ve výšce 120 cm. Prostor pro vozík vedle WC mísy je volný. WC mísa je od levé stěny vzdálena 30 cm, od pravé stěny 106 cm, výška sedátka je 46 cm, odsazení WC mísy od zadní stěny je 72 cm, toaletní papír je v dosahu. Mechanické splachování WC je vzadu, upravené na zdi ve výšce 103 cm. Záložní (alternativní) splachovadlo se nachází ve výšce 109 cm na zdi vedle dávkovače mýdla. U WC z pravé strany je sklopné madlo o délce 80 cm ve výšce 64 cm. Levé, pevné madlo o délce 85 cm, ve výšce 62 cm je v osové vzdálenosti 57 cm vzdáleno od madla pravého. Umyvadlo je ve výšce 83 cm s dostatečným podjezdem, senzorickou baterií ve výšce 110 cm. Svislé madlo o délce 40 cm je situováno vpravo od umyvadla.

Expozice

Přízemí

Expozice se nachází po pravé straně od hlavního vchodu. Celoskleněná zeď přechází v dvoukřídlé, prosklené dveře s kontrastním značením, otvíratelnými ven. Dveře o šířce 80 cm (jedno křídlo) jsou v době prohlídek otevřeny. Madlo chybí. Za dveřmi se nachází nerezové turnikety a dvoukřídlá branka otvíratelná dovnitř (výška 102 cm, šířka 164 cm), která je ovládána čipovou kartou. Ta slouží ke vstupu, odchodu z expozic a volnému pohybu po areálu Korunní Pevnůstky. Místo pro přiložení karty se nachází na horní ploše sloupce branky. Zádveří, které slouží jako vstupní brána do expozice, má rozměry 180 cm x 260 cm.

První patro

V prvním patře se nachází tři vstupy a výstupy do expozic, které jsou z hlediska parametrů i manipulace s čipovou kartou totožné. Při čelním pohledu z výtahu se nachází expozice, která má integrován přednáškový sál. Zpřístupnění do tohoto sálu je umožněno přes 2. patro vpravo od hlavního vstupu do stálé expozice Světlo a tma.

Druhé patro

Po pravé straně od výtahu se nachází samostatná, bezbariérová toaleta. Na čelní straně se nachází vstup do stálé expozice světlo a tma. Vstup je přes prosklené, kontrastním značením označené dveře otvíratelné ven, bez madla. Po pravé straně je vchod do přednáškového sálu opět s šířkou dveří 80 cm. Zádveří ohraničené turniketem a jednokřídlou brankou má parametry 175 cm x 370 cm. V této expozici je umístěno planetárium, jehož vstup je přes dveře o šířce 100 cm a prahem do 2 cm.

Na protilehlé straně od expozice světla a tmy je chodba směřující do prostor dílny a malého sálu s dveřmi otvíratelnými ven, bez madla s šířkou 100 cm. V prostorné chodbě po levé straně je situována dílna s označenými dveřmi, šířkou 80 cm, otvíratelnými dovnitř. Čelně se nachází malý sál se vstupem přes dvoukřídlé dveře, otvíratelnými ven s průjezdem 160 cm.

Všechny prostory expozic mají dostatečnou průjezdovou šířku, ale z důvodu měnících se expozic může dojít k jejímu snížení.

Doplňující informace k přístupnosti

Objekt částečně přístupný    Bezbariérový vstup hlavním vchodem Výtah Bezbariérová toaleta Obtížný povrch

Fotografie
17. listopadu 7, areál Korunní pevnůstky
779 00 Olomouc
telefon: +420 585 634 145
e-mail: [email protected]
web: http://www.pevnostpoznani.cz