Sál olomouckého městského zastupitelstva zaplnili ve čtvrtek 19. října účastníci devátého ročníku odborné konference rodinné politiky, pořádané statutárním městem Olomouc. Různé pohledy na společné téma „Náhradní rodiny v turbulentní době“ zazněly od sedmi přednášejících a také v půldruhé hodiny trvajícím diskusním panelu.

Konferenční program v předsálí doplňovala výstava výtvarných prací žáků sedmi olomouckých základních škol na téma rodina a také prezentační stánky ekocentra Sluňákov a nakladatelství Portál.

Po zahájení konference, které obstarali náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská a vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Michal Majer, přednesl první příspěvek Miroslav Macela z Ministerstva práce a sociálních věcí. Jeho tématem byly Nové příležitosti a role náhradní rodinné péče a účastníci si vyslechli informace k připravovaným změnám právní úpravy dané oblasti, jejichž cílem má být vznik nových typů náhradní péče o děti a jejich propojení se stávajícím systémem sociální práce s dětmi a rodinami.

Následovala senátorka Daniela Kovářová se svým příspěvkem Patchworkové rodiny aneb jak se dnes žije macechám, v němž se věnovala zapeklitostem vztahů mezi příslušníky rodin vzniklých tak, že jeden rodič pozná po rozchodu nebo rozvodu nového partnera a přivede vlastní děti a případně děti nového druha dohromady.

Za Společnost pro ranou péči vystoupily poradkyně rané péče Nikola Petrák a Alena Kopecká. Na praktických příkladech ze života se věnovaly tématu Spolupráce náhradní rodiny s ranou péčí jako sociální služby mající za cíl zlepšovat kvalitu života dětí s ohroženým vývojem nebo postižením a jejich rodin.

Letos poprvé byl v konferenci zařazen i diskusní panel. Ten moderovala Jana Hlobilová ze společnosti Dobrá rodina a pozvala do něj šest kolegyň z organizací věnujících se náhradním rodinám. Během vyčleněného času se stihly podělit o své názory ohledně kontaktů dítěte s biologickou rodinou, předcházení předčasnému ukončování pěstounské péče nebo na metodu terapeutického rodičovství.

Odpolední blok konference přinesl informací Pavla Podivínského z krajského hejtmanství o transformaci pobytových služeb pro ohrožené děti v Olomouckém kraji na příkladu přeměny Dětského centra Ostrůvek ze zdravotnického zařízení na poskytovatele sociálních služeb. Letos posledním konferenčním příspěvkem pak bylo představení programu vrstevnického provázení Na cestě, který realizuje olomoucké Sdružení D. Program a osobní zkušenosti z něj prezentovali Jan Němeček a dobrovolnice Adéla Poláchová a s koncem jejich příspěvku se uzavřel i devátý ročník konference rodinné politiky pořádané městem Olomoucí.

Prezentace

Konference byla podpořena Ministerstvem práce a sociálních věcí v rámci národního dotačního titulu Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

23. října 2023 (po)