Nejvíce přihlášených hostů z nejširšího spektra činností od zástupců samospráv, státní správy přes pracovníky neziskových organizací a učitele až po občany. Takový byl zájem veřejnosti o osmý ročník konference k rodinné politice, kterou pořádal odbor sociálních věcí olomouckého magistrátu.

„Konference měla už v minulosti dobré jméno a já jsem opravdu moc ráda, že se to letošním ročníkem jen potvrdilo,“ řekla v úvodu Eva Kolářová, bývalá náměstkyně primátora, odpovědná i za odbor sociálních věcí. „Věřím tomu, že tato konference má pro účastníky konkrétní přínos a že si odsud odnesou praktické aktuální informace, které pak lze využít při provozování pomáhajících profesí,“ doplnila nová náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská.

Letošní ročník nesl název Rodina v mezních situacích a tomuto obtížnému tématu odpovídala i náplň téměř všech příspěvků. Hovořilo se o řešení vysoce kritických mezních situacích v podobě úmrtí dítěte v rodině nebo o pomoci dětem při vážné krizi rodičů a probíhajícím rozvodovém řízení. Své příspěvky prezentovali jak praktici, kteří se s klienty v těch opravdu nejtěžších situacích setkávají, jako třeba psycholožka a terapeutka Naděžda Špatenková, tak například i peer asistentka Klára Havlínová z olomouckého spolku Jak dál, která sama prošla náročným obdobím rozvodu rodičů a své zkušenosti dnes využívá v práci s podobně postiženými dětmi.

O rozsáhlém projektu na téma řešení chování problémových dětí hovořila speciální pedagožka a etopedka Miluše Hutyrová a její kolegyně. Rozsáhlé zkušenosti s pomocí rodinám v mezních situacích prezentovala Petra Tenglerová z rodinného centra Heřmánek. Součástí konference byla také tradiční prezentace programů, aktuálně nabízených ministerstvem práce a sociálních věcí. Během jednotlivých příspěvků zaznívaly z publika četné dotazy na praktické využití nabízených informací či na možnost zapojení do různých projektů.

Konference na téma rodinné politiky se v Olomouci koná každoročně a je součástí komplexu prorodinných aktivit. Olomouc byla také už několikrát za systematickou práci pro rodiny odměněna úspěchem a cenou v celostátní soutěži.

Prezentace

27. října 2022 (čt)