Pod poměrně optimistickým názvem „Česká rodina zase v normálních časech?“ se odehrál ve velkém sále magistrátu už sedmý ročník konference k rodinné politice města Olomouce. K tomu, že ony „normální časy“ jsou vzhledem k rostoucím počtům nakažených možná ještě docela daleko, se vyjádřili i někteří z vystupujících. Většina příspěvků ovšem vyzněla skutečně pozitivně a mezi desítkami účastníků tak mohl po konferenci převládat optimismus.

„Jsem velice ráda, že Olomouc tuto konferenci pořádá. Je zaměřena na jednu z nejdůležitějších skutečností, které v našich životech máme, tedy na rodiny. Těší mne, že naše konference získala za ty roky renomé a patří k tradičním aktivitám v tomto oboru,“ uvedla při zahájení programu náměstkyně primátora Eva Kolářová.

Následující příspěvky se týkaly reakcí na neobvyklou situaci v podobě pandemie covid-19 ze strany úřadů, škol či rodin. Velmi zevrubný pohled do aktivit a možností podpory ze strany ministerstva práce a sociálních věcí představila Kamila Vlčková z oddělení koncepce rodinné politiky a péče o děti. Mimořádně zajímavý příspěvek o výsledcích průzkumu mezi dětmi samotnými představil Petr Baďura z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého. Vyplynulo z něj mimo jiné to, že podle výpovědí samotných dětí se během pandemie a přerušeného prezenčního vyučování věnovaly přípravě do školy více než době standardního fungování školy. Pro část dětí, která před pandemií nežila příliš aktivním sportovním stylem života, dokonce v době pandemie přibylo pohybu. Naopak sportovcům, organizovaným v kroužcích a oddílech, poměr tělesné aktivity poklesl. Jako alarmující byl vnímán fakt, že nejméně pětina dětí zažívala v době omezení prezenčního vyučování osamělost a tíseň.

Praktický pohled na průběh pandemie a na přizpůsobení se novým podmínkám nabídl Jiří Vymětal, ředitel Základní a mateřské školy Svatoplukova v Olomouci – Řepčíně. Z jeho příspěvku vyplynulo, že to, co zprvu bylo vnímáno jako fatální překážka pro fungování školy, nakonec vedlo k větší kreativitě a objevení mnoha nových forem spolupráce a aktivit. O hledání rozumné cesty mezi rezignací a apatií na straně jedné a hysterií na straně druhé pojednala přednáška Petra a Radky Hrochových z poradny pro rodinu Olomouc. I v jejich příspěvku zaznívalo, že pandemickou situaci lze ustát bez problémů, ovšem při dodržování určitých pravidel duševní hygieny. Ve skutečnosti pandemie prohloubila příkopy a také akcelerovala problémy, které v rodinách či ve společenství přetrvávaly z dřívějška.

V odpolední části konference se hovořilo o vlivu pandemie na domácí násilí, o vztahu mezi dobou výjimečných opatření a nejběžnějšími závislostmi, nebo o dopadu na hmotnou nouzi v ohroženém segmentu společnosti.

„Vliv pandemie můžeme vnímat mnoha způsoby, a naše konference nabídla celou řadu možných pohledů. Je jen dobře, když si připomeneme, že výjimečná doba může znamenat jak rizika a negativa, tak naopak i pozitivní stimuly, například větší množství společně tráveného času v rodinách nebo více kreativity při řešení nových situací,“ dodala Eva Kolářová.

Konferenci připravil odbor sociálních věcí olomouckého magistrátu.

Prezentace z konference

22. října 2021 (pá)