9. 10. 2019     16:00 - 17:30

Šestnáct velkoformátových panelů přiblíží atmosféru roku 1968, resp. reakci na jeho události v Praze, Berlíně, Lipsku a Drážďanech.



Výstava Probuzení a protest, která vznikla ve spolupráci Goethe-Institutu a Saské akademie umění, připomíná 50. jubileum roku 1968 a všímá si především touhy československé a německé veřejnosti po změnách. Po vzoru pražského jara rostla v 60. letech i v bývalé NDR touha po osobní svobodě a po spoluutváření socialismu. Především mladí lidé a umělci se pustili do kritiky režimu, chtěli být vyslyšeni a s pomocí protestních akcí podporovali reformující se Československo.



Výstava slovem a obrazem zaznamenává nejen vpád vojsk Varšavské smlouvy na naše území, ale všímá si i solidarity, kterou okupovanému Československu prokazovala východoněmecká veřejnost či underground. Nápisy „Es lebe Dubček“ („Ať žije Dubček“) nebyly po srpnu 68 ani ve východoněmeckých městech výjimkou. Výstava také představuje beatovou scénu v Drážďanech 60. let či líčí příběh stržení gotického kostela sv. Pavla Lipsku, k němuž z politických důvodů došlo v květnu 1968.



Úvodní slovo pronese historik VKOL Mgr. Lubomír Novotný.



Vernisáž proběhne v Galerii Biblio, Bezručova 2 od 16 hodin.




 Vědecká knihovna v Olomouci, Bezručova 659/2, 779 00 Olomouc

 Vědecká knihovna v Olomouci