Ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu v parku při ZŠ Svatoplukova již neodmyslitelně patří i Den otevřených dveří, který proběhl 1. prosince 2016. Již předtím jsme se pilně chystali a ručně vyráběli ozdoby na společných dílnách s rodiči. V rámci hudební výchovy jsme nacvičili i několik koled.

Vzhledem k tomu, že máme statut Komunitní školy s působností nejen v nejbližším okolí Řepčína, ale i v dalších přilehlých částí Olomouce, snažíme se přilákat veřejnost a sdělit jim potřebné poznatky a informace související s oblastí školství.

Vše začalo již ráno, kdy probíhala výuka s možností nahlédnutí rodičů. Odpoledne se uskutečnily besedy k zápisu do prvních tříd a k přijímacím zkouškám na střední školy. Dále vše plynulo ve vánočním rytmu. Příchozí navštívili vánoční jarmark ve školní jídelně. Návštěvníci zde měli možnost zakoupit adventní věnce, svícny, přáníčka, perníčky a další vánoční drobnosti. Vše ručně vyrobeno žáky.

Celý den vyvrcholil setkáním u vánočního stromu, který jsme nazdobili již předem ve spolupráci s Komisí městské části Řepčín. Společně jsme si zazpívali lidové koledy a připomněli si, že Vánoce nejsou jen o dárcích, ale také o příjemné sváteční atmosféře. Následoval odpočet a všemi tolik očekávaný okamžik. Vše se zdařilo a odcházeli jsme vánočně naladěni.

Náš strom jsme přihlásili do oblíbené ankety Deníku o Nejkrásnější strom Olomouckého kraje. Doufáme, že se nám opět podaří uspět.

14. prosince 2016 (st)