Čepice a drobné dárky s logem města, ale zejména šek na částku 15 tisíc korun vyhráli a dnes na radnici převzali školáci ze třídy 7. A Základní školy Dvorského v Olomouci na Svatém Kopečku. Díky šeku se může úspěšná třída vydat na parádní výlet dle vlastního výběru. „Zatím ještě nejsme rozhodnutí, kam pojedeme, z výhry máme ale každopádně velkou radost,“ uvedla třídní učitelka Ivana Pospíšilová.

Soutěž s názvem Energie města Olomouce uspořádaly společnosti Veolia Energie ČR a Olterm Olomouc. „Soutěž vznikla kvůli zvýšení povědomí školáků fungování systému zásobování domácností teplem,“ vysvětlila Pavlína Macháčková ze společnosti Olterm. Soutěž se týkala žáků sedmých tříd olomouckých škol. Ve finále pak rozhodoval los.

„Považuji to za dobrou metodu, jak dětem osvětlit základy fungování systému energií. Se společností Veolia jsme spolupracovali také na vybavení školních objektů fotovoltaikou, což přináší jednak úspory, ale navíc probouzí i zájem samotných školáků, kteří chtějí vědět, jak to celé funguje,“ doplnil při předání ocenění náměstek primátora pro oblast školství Karel Konečný.

O tom, kam sedmáci vyrazí díky penězům z výhry, se teprve budou rozhodovat. Výlet se ale odehraje velmi pravděpodobně až ve druhém pololetí na jaře.

22. září 2022 (čt)