Více než tisícovka speciálních zdravých lahví čekala olomoucké prvňáčky při vstupu do školy. Přívlastek zdravá dostala kvůli materiálu, který je použit k její výrobě. Tím je speciální plast vyvinutý pro lékařské a farmaceutické účely bez obsahu ftalátů, změkčovadel a bisfenolů. Při správné údržbě a péči zůstávají láhve bez plísní a zápachu. Ve svůj první školní den čekaly na prvňáčky i další praktické dárky od města.

Zdravá lahev je opatřena tematickým potiskem z oblasti bezpečnosti. Při používání dětem poutavé obrázky přirozeně a zábavnou formou pomáhají zapamatovat si, jak se v určité situaci zachovat a telefonní čísla jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. „Tento typ lahví rodiče svým dětem často pořizují a tvoří téměř nedílnou součást výbavy každého školáka, s ohledem na cenu však nemusí být dostupná všem sociálním skupinám. Náš projekt má tedy výchovný, praktický i sociální aspekt,“ uvedl náměstek primátora Martin Major, který má na starosti i oblast bezpečnosti a ochrany obyvatel. Kromě toho čekaly na děti v prvních třídách další praktické dárky. Stejně jako loni 1. září dostali prvňáčci balíček s výtvarnými potřebami. „Ten stylově doplnil blok s logem města a omalovánky s perokresbami olomouckých pamětihodností,“ popsal Karel Konečný, náměstek primátora za oblast školství. Projekt pastelkovného do škol město znovu připravilo ve spolupráci s chráněnou dílnou.

Do prvních tříd nastoupilo letos 1. září 1 109 žáků, což je přibližně stejný počet, jako v minulém školním roce. Do 23 základních škol, které zřizuje statutární město Olomouc, bude v tomto školním roce chodit 9 250 žáků, což je asi o dvě stě více oproti loňsku.

„Během prázdnin probíhaly v podstatě na všech školách také opravy a rekonstrukce, ať už se jednalo o malování, opravy sociálních zařízení, úpravy na zahradách, opravy elektroinstalace či jiné práce,“ vyjmenovala vedoucí odboru školství magistrátu Hana Fantová. Obdobné to bylo i v mateřských školách. Například ve školce v Dělnické ulici byla pro děti připravena nová zrekonstruovaná třída. A investuje se dál. „Aktuálně probíhají stavební práce v Základní škole Husitská. Týkají se energetických úspor, které spočívají v zateplení obvodového pláště budovy, výměně původních oken, rekonstrukce střechy, zateplení stropu suterénu a osazení nuceného větrání s rekuperací. I tady pak budou instalována chytrá řešení, která škole pomohou spořit energie,“ objasnil náměstek primátora pro školství Karel Konečný.

1. září 2022 (čt)