Dvě dětská hřiště, v Polívkově a Svatoplukově ulici, v posledních dnech zmizela, v příštím týdnu odborné firmy demontují i další dvě hřiště, v Parku Malého Prince a v Droždíně. Ne však natrvalo. Herní prvky už jsou zastaralé a opotřebované, a je tedy potřeba je vyměnit. Jde o další z pravidelných investic do obnovy dětských hřišť ve městě. Konkrétně tato čtyři hřiště přijdou na více než 2,4 milionu korun a měla by být hotová do konce letošního roku.

„Dětská hřiště po celém městě hojně využívají tisíce dětí, proto je samozřejmě bedlivě sledujeme a pravidelně obměňujeme ta, na kterých už jednotlivé prolézačky nebo jiné herní prvky dosluhují a nemusely by už splňovat přísné požadavky na bezpečnost. Přijde nám zkrátka lepší pravidelně investovat do obnovy několika menších hřišť, než za velké peníze vybudovat ročně jedno veliké,“ vysvětluje náměstek primátora Otakar Bačák. Letos projdou výměnou celkem čtyři olomoucká dětská hřiště.

Začalo se už na dětském hřišti v okrajové části obytné zástavby při ulici Polívkova, kde zůstalo jen pískoviště, které se zde zachová, všechny ostatní herní prvky však už byly odstraněny. Na novém hřišti si děti budou moci užívat skluzavkovou sestavu, pružinové houpadlo, houpačku zvanou ptačí hnízdo i kolotoč. Tohle všechno navíc doplní dopadové plochy z pryžových koberců, aby byly dětské hry co nejbezpečnější. Náklady na vybavení tohoto hřiště novými herními prvky jsou přes 515 tisíc korun.

Další hřiště, které je už nyní odstraněné a čeká na montáž nových prolézaček, je to v řepčínském parku u vstupu ze Svatoplukovy ulice. Nové vybavení bude určené nejen dětem, ale i dospělým návštěvníkům parku. Objeví se tu totiž nejen nový závěsný kolotoč a houpačka, ale také workoutové prvky. Dopadové plochy budou z gumových zatravňovacích dlaždic. Za obnovu tohoto hřiště zaplatí město Olomouc zhruba 685 tisíc korun.

„Letos se nových prolézaček, houpaček či prvků pro workout dočkají děti také na hřištích v Parku Malého Prince a v Droždíně. S jejich demontáží by se mělo začít v příštím týdnu a hotová by měla být taky do konce roku,“ dodává náměstek Bačák.

Nové hřiště v Parku Malého Prince bude sloužit hlavně sportovcům. Místo stávajícího prvku, kterému se říká „drak“, se objeví nová workoutová sestava k aerobním i posilovacím aktivitám, a to za více než 550 tisíc korun.

Droždínští, kteří využívají hřiště v blízkosti ulic Pplk. Sochora a Elišky Junkové, se také dočkají jeho obnovy. Na současném hřišti zůstane sestava se skluzavkou, zbylé prolézačky i pískoviště v příštím týdnu odborná firma odstraní. Nově na místě udělají dopadové plochy z kačírku a osadí řetězovou houpačku „ptačí hnízdo“, vahadlovou houpačku i dvě pružinová houpadla. To vše za zhruba 660 tisíc korun.

S obnovou dětských hřišť bude město pokračovat i nadále. Lokality, které by měly rekonstrukcí projít v příštím roce, bude na přelomu roku projednávat Rada města Olomouce.

8. října 2021 (pá)