Žáci prvního stupně se vrátili do školních lavic. Mateřinky ožily zatím jen dětmi z řad předškoláků. Návrat dětí do škol probíhá za přísných hygienických opatření. Na základě nařízení Ministerstva školství se musí všichni pravidelně testovat a žáci prvních stupňů se neobejdou bez respirátorů nebo chirurgických roušek. Předškoláci nemusí používat ochranu dýchacích cest.

Na první stupně základních škol v Olomouci se mělo od 12. dubna v rotační formě vrátit 5 171 žáků. Předškoláků má být zpět v mateřinkách zřizovaných městem 1 929. „Celkově tak počítáme s návratem sedmi tisíc sto dětí. Čísla znamenají přijaté děti do mateřských škol a počty přijatých žáků prvních stupňů našich základních škol. Jaká bude skutečnost, to teprve uvidíme,“ odhaduje vedoucí odboru školství magistrátu Hana Fantová.

Školáci se budou nyní střídat po týdnech. Počítat musí s přísnými hygienickými opatřeními, která alespoň zčásti krátce poznali už loni na podzim. Místo látkových roušek si ale tentokrát děti na prvních stupních nasadili respirátory nebo chirurgické roušky a nově přibylo i pravidelné samotestování na koronavirus. „Jsme si vědomi toho, že návrat není pro děti, jejich rodiče ani učitele úplně jednoduchý, ale jsme přesvědčeni, že to dobře zvládají. Mají náš respekt i plnou podporu. Nařízená opatření i zveřejněný plán Ministerstva školství respektujeme a vnímáme ho jako nástroj, jak děti při návratu do výuky ochránit,“ uvedl náměstek primátora pro školství Karel Konečný.

„Jsme hlavně rádi, že můžeme děti alespoň nějakým způsobem znovu přivítat. Osobní kontakt s paní učitelkou a spolužáky nic nenahradí,“ zhodnotil v pondělí ráno ředitel Základní školy Helsinská v Olomouci Jaroslav Hála. „Návrat žáků jsme zorganizovali po částech a samozřejmě dodržujeme veškeré podmínky. Je to náročné, ale připravili jsme vše tak, aby děti mohly přijít do školy podle tříd různými vchody. I testování proběhlo hned první den bez problémů, včetně těch případů, kdy chtěli na testování dětí dohlédnout jejich rodiče. Tipuju, že se nám vrátilo devadesát procent žáků,“ konstatoval ředitel Hála.

Žáci se musí ve školách testovat dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek antigenními samotesty. Pokud někomu ze třídy vyjde test pozitivní, bude muset absolvovat přesnější PCR test. Až pokud se výsledek antigenního testu u některého žáka potvrdí, budou muset PCR testy podstoupit také jeho spolužáci. V mateřských školách, kde je také povinné testování, pak budou děti maximálně v patnáctičlenných skupinách a nemusejí nosit roušky.

Dodávky antigenních testů na covid-19 do škol, kterých se návrat žáků týká, zajišťuje stát. S jejich distribucí pomáhají hasiči.

12. dubna 2021 (po)