Od úterý 24. listopadu můžete opět začít využívat služeb olomoucké knihovny. Sice v omezeném režimu, ke svým oblíbeným knihám se už ale dostanete. Knihovna města Olomouce začne totiž půjčovat přes „okénko“. Objednané knihy si tedy můžete vyzvedávat i vracet na výpůjčních místech.

Tato výpůjční místa budou fungovat na pobočkách:

  • nám. Republiky 8 – 11, 13 – 17 hodin
  • Brněnská, Neředín, Holice 9 – 11, 13 – 17 hodin;

Pobočky Tabulový vrch a Nové Sady budou v novém režimu fungovat až od 30. listopadu. Jungmannova je z důvodu stavebních prací uzavřena.

„Služba je určena pro uživatele registrované v knihovně. Po přihlášení do vašeho konta v online katalogu stačí u vybraného titulu kliknout na ZÍSKAT a u zvolené pobočky vybrat ODLOŽENÍ Z POLIČKY. Takto si můžete nechat odložit titul, který je momentálně dostupný, nelze ale objednávat stolní hry. Požadavek vyřídíme podle momentální kapacity knihovny a odložíme na 3 dny,“ popisuje nový způsob fungování knihovny její ředitelka Lenka Prucková a dodává, že požadovaný dokument si můžete vyzvednout až po obdržení potvrzujícího e-mailu.

Knihy je možné objednat též e-mailem na adrese jednotlivých oddělení či poboček [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]; [email protected]; [email protected]. Je však třeba počítat s větším prodlením. Opět si je lze vyzvednout až po potvrzujícím mailu.

Stejně tak se můžete na vypůjčení knih domluvit i telefonicky na telefonních číslech jednotlivých poboček. Možnost rezervace knih (tj. knih, které jsou momentálně vypůjčené) zůstává beze změn.

Bez předchozí rezervace není možné knihy na výpůjčním místě získat.

„Po dobu uzavření knihovny byly všechny výpůjčky automaticky prodlouženy, stejně tak jsme zmrazili sankční poplatky, které vznikly před 22. říjnem. Čtenáři se tedy nemusí bát, že by jim upomínky rostly i přesto, že byla knihovna zavřená,“ říká ředitelka Prucková. Pokud se vás nějaký takový poplatek z prodlení vrácení knih týká, můžete jej uhradit na výdejním místě. Potřebujete-li uhradit registrační poplatek, můžete to udělat pomocí bankovního příkazu na účet 48730811/0100, kdy do zprávy pro příjemce uveďte své jméno a číslo průkazu.

Při vyzvedávání či vracení knih mějte prosím na paměti, že musí stále platit hygienická pravidla, tedy že nelze vstupovat do půjčoven, že je třeba dodržovat rozestupy, nosit ochranu úst a nosu a používat dezinfekce.

23. listopadu 2020 (po)