Vyasfaltovaný plácek, kdysi hřiště, které už nesplňovalo normy a tak si ho někteří začali plést s parkovištěm. Dnes místo, kde mohou děti hrát zajímavé hry a rozvíjet fantazii. Proměna veřejného prostoru v ulici Na Vozovce vedle železniční trati vzešla z diskuzí veřejnosti a jednoho dobrého nápadu.

„O budoucnosti tohoto místa jsme se nejprve bavili s veřejností. Impulsem k debatám byla rekonstrukce původní stříšky, která zdejší staré asfaltové hřiště oddělovala od chodníku a silnice,“ vysvětlil náměstek primátora Matouš Pelikán. „Vadilo nám, že místo, kde kvůli blízké železniční trati nelze z důvodů bezpečnosti hrát míčové hry, už nebude sloužit dětem pro trávení volného času. Někdo tady zkoušel i parkovat, což jsme opravdu nechtěli,“ dodal náměstek.

„Z podnětu architekta Jana Mléčky jsme se s kolegy z oddělení sportu obrátili na výtvarnici Terezu Vašnovskou, která se specializuje na vytváření her na chodnících,“ řekl Matouš Pelikán. Ta navrhla a následně i vytvořila soubor her, které lze na asfaltové ploše bezpečně hrát. „Jde v podstatě o různé jednoduché hry pro děti různého věku, které rozvíjí fantazii i motoriku,“ uvedla Tereza Vašnovská. Děti k hraní těchto her nepotřebují žádné pomůcky, stačí zájem, šikovnost a případně malý kamínek.

Obdobné chodníkové hry Terezy Vašnovské už úspěšně využívají děti v jiných městech. Ty olomoucké se k nim mohou přidat od tohoto týdne, kdy byly hry na dlouho nevyužívaném plácku v ulici Na Vozovce dokončeny.

8. července 2020 (st)