Letošní prázdniny jsou plné změn souvisejících s omezeními způsobených pandemií koronaviru. Mnoho provozovatelů letních táborů letos vůbec tábory nepořádá nebo omezuje počty účastníků. Řada rodičů má problém najít pro své děti místo na některém z prázdninových pobytů nebo příměstských táborů. 

V ještě těžší situaci se ocitají rodiny s dětmi s Aspergerovým syndromem, který je jednou z forem poruch autistického spektra. Je velmi obtížné nalézt tábor pro tyto děti vhodný, neboť hůře navazují nové sociální kontakty, jsou emočně velmi citlivé, často bývají fixovány na jednu osobu a mají problémy s porozuměním ironii a humoru. Tato specifika znesnadňují začlenění do kolektivu vrstevníků.

Spolek Jdeme Autistům Naproti - JAN Olomouc, který nabízí dvě sociální služby dětem a mladým dospělým s poruchou autistického spektra a jejich rodinám z Olomouckého kraje, se proto rozhodl v letošním roce rozšířit nabídku svých fakultativních služeb. “Již v minulosti jsme nabízeli příměstské tábory pro děti s poruchou autistického spektra, ale letos poprvé jsme se rozhodli organizovat příměstský tábor přímo pro cílovou skupinu dětí s Aspergerovým syndromem”, říká vedoucí služby sociální rehabilitace Mgr. Marcela Šotolová. “Pro pracující rodiče může být náročné najít v době prázdnin pro své děti vhodný program, který by jim poskytl podněty pro jejich rozvoj. A právě na to se v našem projektu nyní zaměřujeme. Děti s Aspergerovým syndromem budou fungovat po dobu tábora ve skupině. Tím se posílí jejich sociální dovednosti a třeba získají i nové přátelé”, dodává psycholožka služby sociální rehabilitace Mgr. Petra Žváčková, autorka programu tábora pro klienty služby.

Účelem této aktivity je zpřístupnit příměstský tábor dětem s Aspergerovým syndromem a pomoci jim tak získat nové znalosti a dovednosti prostřednictvím nácviků chování v různých sociálních situacích. Psycholožka i asistenti se zaměří se na to, aby děti prožily krásný týden, v němž budou rozvíjet svůj potenciál. Aktivity projektu Tábor pro děti s Aspergerovým syndromem jsou finančně podpořeny z dotačního programu Olomouckého kraje.

Služba sociální rehabilitace nabízí kromě letních příměstských táborů také nácviky sociálních dovedností, individuální intervence, setkávání dětí a mladých dospělých s Aspergerovým sydromem, zvukohrátky a další aktivity. Více podrobností o činnosti této služby i o problematice autismu či Aspergerova syndromu můžete dozvědět na www.jan-olomouc.cz, na https://www.facebook.com/jdemeautistumnaproti/ nebo přímo u vedoucí služby Mgr. Marcely Šotolové na telefonu 733 742 169.

5. června 2020 (pá)