Do lavic základních škol ve městě se dnes vrátila část žáků prvního stupně. Po více než dvouměsíční pauze, způsobené opatřeními proti šíření koronaviru, jich do škol nastoupilo celkem 2960. Současně s nimi nastoupily i děti do mateřských škol.

Základní i mateřské školy zřizované městem se otevřely všechny a fungují za splnění všech nařízených opatření. Ojediněle některé z nich nemohou z personálních důvodů zajistit odpolední družinu. „Z celkového počtu žáků prvního stupně je zpátky v lavicích asi 56 procent z těch, kteří jsou zapsaní ke školní docházce. Deváťáků je od 11. května zpátky ve školách 566, což je 70,75 procent,“ uvedla vedoucí odboru školství magistrátu Hana Fantová.

„Škol jsem v posledních dnech navštívil hned několik a přesvědčil jsem se, že jsou na výuku ve speciálním režimu dobře připraveny. Všem učitelům, žákům i dětem v mateřinkách přeji hlavně hodně zdraví,“ uvedl při návštěvě školy primátor Mirek Žbánek.

Na Základní škole Nedvědova, kam dnes primátor nahlédl, se učí v 11 skupinách, čtyři z nich fungují do odpoledne. „K docházce do tříd na prvním stupni museli rodiče své děti nahlásit, u mateřských škol mohou rodiče děti poslat bez nahlášení,“ popsal ředitel ZŠ Nedvědova Pavel Pala. Vedoucí mateřské školy u ZŠ Nedvědova Marie Ošťádalová doplnila, že ze 144 dětí, které běžně ve školce mají, k dnešnímu dni nastoupila zhruba polovina. „Všichni jsme se na děti už moc těšili,“ uvedla vedoucí učitelka.

Výuka ve školách probíhá za přísných hygienických opatření, která znamenají dezinfekci a pouštění do školy po jednom. Ve třídách může být pouze patnáct dětí, přestávky jsou naplánované tak, aby se děti z různých skupin nepotkávaly. Zavřené jsou třeba i šatny.

25. května 2020 (po)