Obecní živnostenské úřady budou přijímat žádosti o finanční příspěvek na ošetřovné pro OSVČ a neprodleně je předávat Ministerstvu průmyslu a obchodu, které bude finanční příspěvek poskytovat. Ukládá jim to Usnesení vlády č. 109/2020 Sb., o přijetí krizového opatření. Olomoucký živnostenský úřad zatím ale žádá podnikatele, aby s podáváním žádostí ještě vyčkali a sledovali webové stránky města.

Na základě informace Ministerstva průmyslu a obchodu, odboru živností a spotřebitelské legislativy zaslané zdejšímu úřadu dne 20. března 2020, bude příspěvek vyplácen na základě čestného prohlášení podnikatele. Formulář a příslušné pokyny budou zdejšímu úřadu zaslány Ministerstvem průmyslu a obchodu teprve v průběhu tohoto týdne. Podmínky vyplácení ošetřovného vázané na věk dítěte by měly být sladěny s podmínkami pro zaměstnance, kde by věk dítěte měl být nově stanoven do 13 let.

V tuto chvíli žádáme podnikatele, aby s předáváním žádostí posečkali do doby zveřejnění formuláře a pokynů na webových stránkách SMOl.

23. března 2020 (po)