V rámci podpory volnočasových aktivit dětí, mládeže i dospělých vytváří statutární město Olomouc dlouhodobě podmínky pro sportování na hřištích v areálech základních škol. Tato hřiště jsou v době po vyučování, o víkendech, svátcích a prázdninách otevřena návštěvníkům z řad veřejnosti, kteří mají možnost bezplatně strávit volný čas pohybovými aktivitami s možností zapůjčení sportovních potřeb.

Kromě vytváření podmínek pro sportování je snahou města Olomouce zajistit současně bezpečnost návštěvníků hřišť nejen přítomností správců, ale i instalací kamerového systému napojeného na Městskou policii Olomouc.

„Otázku bezpečnosti jsme řešili opakovaně s řediteli škol a před dvěma lety jsme začali naplňovat jejich podněty umísťováním kamer na vhodných místech na hřištích, aby mohly být zachyceny nežádoucí projevy některých návštěvníků, a taky aby se zabránilo ničení vybavení hřišť a byla zajištěna bezpečnost osob, které chtějí na hřišti sportovat s kamarády. Využili jsme možnost získání dotace z programu Prevence kriminality a v letošním roce byl projekt podpořen i dotací z ministerstva vnitra,“ uvedla vedoucí odboru školství Hana Fantová.

Pro veřejnost je přístupno každoročně na území města v období duben až říjen celkem 13 školních hřišť. V loňském roce bylo uvedeno do provozu 7 kamer na 4 hřištích, v letošním roce to bylo dalších 8 kamer rovněž na 4 hřištích.

I když letošní sezona již skončila, jsou hřiště připravena uvítat sportující veřejnost v roce 2020.

11. prosince 2019 (st)