Po dvaatřicet dnů a večerů bude žít centrum města atmosférou a rytmem Vánočních trhů Olomouc. Začínají slavnostním rozsvícením a pojmenováním vánočního stromu dnes 22. listopadu. Olomoučany i turisty budou bavit až do 24. prosince.

Vánoční trhy už zaplnily Horní a Dolní náměstí zhruba sto čtyřiceti stánky, kde lidé najdou řemeslné výrobky, voňavé a chutné produkty regionální gastronomie a také oblíbený punč.

Slavnostní zahájení Vánočních trhů doprovodí skupiny Rock and Roll Band Marcela Woodmana a O5 a Radeček. Kromě hudby se na pódiu objeví i divadelní hry a pohádky v podání Divadla Tramtárie, Divadla NAVĚTVI a divadla eMILLIon. Kulturní program je připraven na dvaatřicet odpolední a večerů, postarají se o něj mimo jiné skupiny či zpěváci Fleret, YO YO Band, Poutníci, Bohuš Josef a Burma Jones, Nezmaři, Kamélie, Pavel Žalman Lohonka.

Na Horním náměstí se také mohou děti svézt na replice historického kolotoče nebo napsat či nakreslit přání do Ježíškovy pošty. Největším lákadlem Dolního náměstí je pak veřejné kluziště, otevřené zdarma až do 30. prosince, které vánočním trhům dodává jedinečnou atmosféru. Nechybí tady ani betlém a oblíbená Ježíškova dílnička. Atraktivní novinkou letošního ročníku trhů je rozšíření plochy o prostor tržnice, kde vznikla dětská zóna. Její dominantou je vyhlídkové kolo, které z výšky 33 metrů nabídne unikátní pohledy na vánočně laděný střed města. V dětské zóně u tržnice bude také historická tramvaj a vláček pro děti.

Návštěvníky Olomouce navíc může kromě punče hřát i pocit, že trhy budou letos ekologičtější. Návštěvníci totiž letos dostanou veškerý punč výhradně ve vratných nebo recyklovatelných nádobách. První novinkou jsou zálohované keramické hrníčky. Po vrácení na centrálním sběrovém místě ve stánku na Dolním náměstí projdou hrníčky nově pořízenou mycí linkou a budou k dispozici dalším hostům trhů. Kdo si bude chtít z trhů odnést suvenýr, hrníček si samozřejmě může ponechat. Ani ti, kdo upřednostní jednorázové kelímky, nebudou zatěžovat životní prostředí, o což se postará druhá ekologická novinka. Kelímky nebudou z plastu, ale ze speciální stoprocentně recyklovatelné směsi papíru a vosku, pořadatelé navíc pro použité kelímky pořídí i lis, aby odpad zabíral co nejméně místa. Ve spolupráci s Technickými službami města Olomouce pořadatelé připraví také kontejnery a koše na tříděný odpad.

Program na Horním náměstí končí půlnoční bohoslužbou 24. prosince (22:00), ovšem kluziště, kolotoč a omezený počet stánků budou v provozu až do konce roku.

Program na webu: www.vanocnitrhy.eu

22. listopadu 2019 (pá)