Olomoucká Fakultní základní škola Hálkova se vrátila do totality. Dva dny škola věnovala projektu, kterým si žáci připomínali 30. výročí od konce totalitní vlády a pádu železné opony.

„Chtěli jsme, aby si žáci uvědomili, že svoboda není něco, co je samozřejmé, co tu bylo vždy. Cílem bylo poukázat na to, že svoboda je něco, co jsme si museli vybojovat, co bychom měli společně hájit a čeho bychom si měli vážit,“ vysvětlila ředitelka FZŠ Hálkova Anna Zlámalová. Nesvobodu tak v rámci připraveného programu žáci zažívali na vlastní kůži. Chodbu školy rozdělila zeď z krabic a bez průkazu nesměl udělat nikdo ani krok. Kontrola byla všudypřítomná a když chtěli žáci opustit třídu bez vyjednaného povolení, museli jít podat vysvětlení do výslechové místnosti. „Žákům to vadilo a kompilovalo jim to život. A to byl náš záměr. Jeden den jim stačil na to, aby už byli celí nedočkaví na bourání zdi a na to, až se zase budou moci svobodně vidět se svými kamarády,“ popsala reakce žáků ředitelka Zlámalová.

S dobou před rokem 1989 škola seznamovala žáky napříč všemi ročníky. Absolvovali kvízy, soutěže, psali samizdatovou literaturu a došlo i na zestátnění svačin. Na druhém stupni se debatovalo s pamětníkem Janem Lukášem, olomouckým evangelickým farářem, signatářem a distributorem petice Několik vět. Dva dny v totalitě uzavřela velká manifestace, které se zúčastnili všichni žáci školy. Za cinkotu klíčů a skandování „sametových“ hesel se s transparenty hrnul obrovský dav žáků a učitelů přes centrální schodiště směrem k tělocvičně, kde je čekal Tomáš Seidl, žák 9. třídy, v roli Václava Havla, aby je uvítal originálním projevem. „Atmosféra byla nádherná. Troufám si tvrdit, že si žáci budou už napořád pamatovat, co to byla sametová revoluce a proč bychom si události kolem ní vlastně měli připomínat,“ uzavřela ředitelka FZŠ Hálkova.

Podobně si 30. výročí sametové revoluce připomněly i ostatní základní a mateřské školy zřizované městem. „Je dobře, že pedagogové dokáží atraktivní formou připomínat žákům mezníky naší historie,“ ocenil přístup pedagogů olomouckých škol náměstek primátora pro školství Karel Konečný.

18. listopadu 2019 (po)