Vůbec největší proměnou za více než 22 milionů korun prošla letos Základní škola Gorkého v Pavlovičkách. Výsledkem je šest nových tříd s moderním nábytkem a chytrým vybavením učeben. V suterénu je zbrusu nová cvičná kuchyň a komfort brzy doplní ještě výtah, který zajistí bezbariérový přístup do školy.

„Jsem rád, že jsme dostali šanci, je to skok do 21. století,“ hodnotí výsledné úpravy ředitel ZŠ Gorkého Vladislav Tesařík. Žáci a učitelé si tak po třech měsících náročných úprav, kdy budovu místo nich ovládli stavbaři, užívají nových tříd pro výuku informatiky, fyziky, chemie a také přírodovědnou, cizojazyčnou a multimediální učebnu. „Máme nejmodernější techniku ve třídě pro výuku informatiky, v učebně chemie jsou k dispozici moderní soupravy pro laboratorní práce a počítačové programy, které je dokážou zpracovat. Třídy mají klimatizaci a rekuperaci vzduchu. Jsou to podmínky, které umožňují úplně jiný způsob vyučování,“ oceňuje ředitel Tesařík. Součástí rekonstrukce školy byla i nová elektroinstalace, vzduchotechnika, omítky a podlahy.

„K tomu, abychom zajistili kvalitní výuku a vzdělávání ve školách, musíme investovat do jejich odborného vybavení i zázemí," zdůraznil náměstek primátora pro školství Karel Konečný. Na tyto účely se snažíme také v maximální míře využívat dotační prostředky, které do rozvoje školství plynou. V případě ZŠ Gorkého to je celkem 11,7 milionů z projektu ITI Olomoucké aglomerace,“ objasnil náměstek Konečný.

Kromě školy v Pavlovičkách směřovaly letos peníze na rekonstrukce i do ZŠ Holice a ZŠ Heyrovského. „Také v těchto školách se letos podařilo investovat do odborných učeben a vybavit je moderními pomůckami a nábytkem. Tady celková částka dosáhla 11 milionů korun,“ doplnil investiční náměstek Martin Major.

24. října 2019 (čt)