Snoubenci, kteří plánují v roce 2020 uzavřít manželství mimo obřadní síň olomoucké radnice, mají nově možnost zadat předběžnou rezervaci termínu prostřednictvím on-line webového formuláře. Plánovat svůj den D tak mohou alespoň v první fázi pohodlně, aniž by museli na úřad. On-line rezervace funguje od 1. října 2019.

On-line rezervační formulář je k dispozici na adrese svatby.olomouc.eu Snoubence v několika krocích provede od výběru volného termínu, zadání základních údajů, až po závěrečné potvrzení rezervace pomocí SMS kódu. Na stránce matričního úřadu www.olomouc.eu/matricni-urad snoubenci najdou zároveň i veškeré potřebné informace týkající se uzavření manželství, včetně výše poplatků a výčtu předkládaných dokladů.

Po zadání předběžné rezervace termínu se snoubenci musí osobně dostavit na matriku, aby závazně potvrdili termín a předložili zákonem stanovené doklady. O rezervaci termínu lze samozřejmě i nadále požádat i osobně nebo telefonicky na oddělení matriky, tak jak je tomu u sňatků v obřadní síni.

Do budoucna matrika plánuje i rozšíření funkcionality o zobrazení obsazenosti svatebních termínů v obřadní síni olomoucké radnice.

9. října 2019 (st)