Dvě přihlášky, dvě zlaté medaile! Úspěchy v celostátních soutěžích Obec přátelská rodině a Obec přátelská seniorům sklízelo město Olomouc už v minulosti. Vyhrát ale v jednom ročníku obě dvě soutěže se ovšem povedlo teprve letos. Je to unikát, nic podobného se doposud nikomu nepovedlo.

Soutěže vyhlašuje každoročně Odbor rodinné politiky a ochrany práv dětí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Smyslem soutěží je podpora a pomoc obcím v rozvíjení prorodinných a seniorských aktivity na podporu mezigenerační soudržnosti. Soutěže se účastní města i malé obce, respektive i jednotlivé městské části a obvody statutárních měst. V soutěži pořadatelé hodnotí, jakým způsobem se města chovají k uvedeným skupinám obyvatel. Olomouc v obou soutěžích bodovala i v minulosti, pozitivně hodnoceno bylo například zřizování dětských koutů a kojících místností, komunitních center, míst přátelských rodině či třeba bezbariérových tras.

Olomouci se letos podařilo získat vítězství v obou soutěžích jak Obec přátelská rodině 2019 tak Obec přátelská seniorům 2019. „Vzhledem k tomu, že je soutěž vázána na účelovou dotaci, získá naše město díky tomuto velkému úspěchu dotační příslib ve výši 2 miliony u jedné a 1 785 000 korun u druhé soutěže,“ zdůraznila náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí Eva Kolářová. „Získané dotace využijeme na další rozvoj našich služeb jak pro olomoucké rodiny, tak pro seniory. Město opět připraví například pestrou škálu různých volnočasových či vzdělávacích aktivit. Budete se tak moci těšit na aktivity za zvýhodněnou cenu, popřípadě zcela zdarma. Program bude bohatý zejména po prázdninách,“ dodala Eva Kolářová. 

O nabídce budou Olomoučané včas informováni. Mohou samozřejmě sledovat také novinky na facebookových stránkách https://www.facebook.com/olomouckysenior/ a https://www.facebook.com/Olomouck%C3%A1-rodina-198855837583989/.

1. července 2019 (po)