S nástupem do první třídy dostanou malí Olomoučané zajímavou a praktickou pomůcku. Díky novému projektu Zdravé láhve může každý prvňáček v září 2019 dostat zdravou láhev s tematickým potiskem, díky němuž se dozví jednoduchou formou, co dělat v nebezpečné situaci.

„Vnímám to jako dobrý a zajímavý nápad, která zvýší bezpečnost dětí. Speciální potisk na láhvi jim poutavými obrázky přirozeně pomáhá zapamatovat si, jak se mají v určité situaci zachovat,“ vysvětluje náměstek primátora Martin Major, který má na starosti i oblast bezpečnosti a ochrany obyvatel. Na potisku jsou uvedena rovněž i čísla jednotlivých složek integrovaného záchranného systému.

Z praktického hlediska je tento dárek rovněž pomocníkem pro zajištění pitného režimu dětí. „Tento typ lahví velmi často rodiče svým dětem pořizují a tvoří téměř nedílnou součást výbavy každého školáka, tak jak je to i v případě mého syna. Proto by podobná láhev měla tvořit nedílnou součást základní výbavy prvňáčků, jenže s ohledem na cenu nemusí být dostupná všem sociálním skupinám,“ doplnil náměstek Major. Tento projekt tak má výchovný, praktický i sociální aspekt.

Městská rada se na pondělním jednání s touto novinkou seznámila a projednala návrh, aby tyto láhve dětem nakoupilo město. Vzhledem k tomu, že do prvních tříd v září 2019 nastoupí asi 1160 žáků a cenová nabídka jedné láhev včetně potisku je 110 korun, jedná se zhruba 128 tisíc korun bez daně. Záměr bude ještě projednán na zasedání Bezpečnostní rady města Olomouce.

5. června 2019 (st)