Nové vybavení pro praktickou výuku v dílnách mají olomoucké základní školy. Čtvrt milionu korun na podporu polytechnického vzdělávání zamířilo do škol díky spolupráci města a strojírenské firmy Koyo Berings. Nové nářadí, nástroje a materiál si mohou školáci užívat v sedmi olomouckých školách.

Díky podpoře polytechnického vzdělávání si letos vylepší zázemí školních dílen Základní škola na Svatém Kopečku, Fakultní základní škola Komenium, Základní škola Spojenců, Základní škola v Nemilanech, Hodolanech, Fakultní základní škola Olomouc, Tererovo nám a Základní škola Olomouc, Mozartova, kde se dary v podobě šeků symbolicky předávaly. Každá základní škola si pořizuje do dílen materiál a dílenské nářadí podle svých konkrétních potřeb.

„Lepší podmínky pro výuku dokážou žáky přesvědčit o tom, že strojírenství je perspektivní obor. Zájem začíná už u malých dětí a žáků základních škol, proto se zaměřujeme na spolupráci s nimi. Mám radost, že projekt funguje, školy jsou aktivní a samy přicházejí s tím, co jim chybí,“ říká k podpoře technického vzdělávání Petr Novák, ředitel firmy Koyo Berings.

„Jsem nadšen z odpovědného přístupu, kterým se firma snaží upozornit na význam technicky zaměřených oborů, které se potýkají s malým zájmem žáků a studentů,“ ocenil náměstek primátora pro školství Karel Konečný. „Rád vyslechnu i vaše další představy o tom, jak bychom mohli rozvinout potenciál toho, co nabízíte,“ vyzdvihnul náměstek Konečný a zmínil i možné rozšíření spolupráce na úroveň Katedry technické a informační výchovy Pedagogické fakulty UP.

Společnost Koyo Bearings působí v Olomouci od roku 2001 a na charitativní projekty od té doby věnovala částku 22 milionů korun. Je součástí japonské nadnárodní JTEKT Corporation. Ta se řadí mezi přední světové dodavatele pro automobilový průmysl v oblasti řízení, výroby ložisek a komponent do automobilů.

1. dubna 2019 (po)