Číst dětem pohádky před spaním, to je záležitost obvyklá především pro rodiče či prarodiče. Věnovat se jí ale mohou i druzí. Ve čtvrtek v poledne to osobním příkladem podpořil i primátor Mirek Žbánek, který se vydal číst pohádky dětem z Mateřské školy Ovečka v Olomouci v ulici Na Hradě.

„Musím říct, že to bavilo děti i mě, byla to chvilka, která se z běžného pracovního programu primátora dost vymykala,“ komentoval cestou ze školky svou novou krátkodobou roli primátor Žbánek a hned vysvětlil, proč se mezi děti vlastně vydal: „Oslovila mě paní ředitelka, zda nechci přijít mezi děti, a mě napadlo, že bych to mohl spojit právě s podporou čtení. Snažím se totiž podporovat celostátní kampaň čtení dětem a školka Na Hradě do ní je zapojena.“ Když ve školce zrovna nečte primátor, chodí sem velmi často za stejným účelem jiní dospělí. „Obvykle u nás před spaním čtou pohádky rodiče nebo prarodiče našich dětí,“ upřesnila ředitelka MŠ Ovečka Ilona Hamplová.

„Celé Česko čte dětem“ není jediná kampaň, které v Olomouci podporuje vztah dětí ke knihám a literatuře. Další takový projekt nese název „Přečti“ a je zaměřen na propojení nejstarší a nejmladší generace. Tato iniciativa, kterou v Olomouci realizuje mateřské centrum Heřmánek, hledá babičky a dědečky, kteří jsou ochotni ve volném čase předčítat cizím dětem. „Jde o to, že dobrovolníci z řad seniorů chodí do školek číst dětem pohádky, což je ve výsledku aktivita prospěšná pro obě strany, pro děti i pro ty čtecí babičky a dědečky,“ komentoval další prospěšný projekt primátor Mirek Žbánek. Dodal, že by rád propojil všechny podobné aktivity s velkým potenciálem a s již existujícími programy Knihovny města Olomouce.

22. února 2019 (pá)