Prvním miminkem Olomouce roku 2019 je Josef Spurný. Chlapeček přišel na svět na Nový rok v 17:18 ve Fakultní nemocnici Olomouc. Jako prvního Olomoučana jej v únoru čeká na radnici i slavnostní přivítání mezi občany města.

Jak se prvnímu Olomoučánkovi daří, se přišel na novorozenecké oddělení fakultní nemocnice podívat už dnes primátor Olomouce Mirek Žbánek. Společně s ředitelem fakultní nemocnice Romanem Havlíkem se tak zařadili mezi první gratulanty. „Paní Kačenko, přeji vám i malému mnoho zdraví, ať vám první syn přináší mnoho radosti a štěstí,“ řekl při návštěvě novorozeneckého oddělení primátor. „Jste první v tomto roce z Olomouce, ať máte z malého radost a jste zdraví,“ připojil se s gratulací ředitel fakultní nemocnice Roman Havlík.

Malý Josef s porodní váhou 3 572 gramů se rodičům Kateřině a Janovi z Olomouce narodil jako první dítě 1. ledna 2019. "Jméno dostal po obou svých dědečcích," prozradil pyšný tatínek. „Těším se společně s vámi na tradiční vítání občánků na radnici a přeji vám, aby každý konec roku byl svátkem radosti a oslav, který jste si připravili v letošním roce,“ řekl primátor Mirek Žbánek, který malého Pepíčka obdaroval hračkami a novopečenou maminku květinami.

Vítání prvního Olomoučánka, které organizuje Komise pro občanské záležitosti, se odehraje na olomoucké radnici v únoru. V obřadní síni se rodiče zapíší do pamětní knihy města a k zástupu gratulantů se kromě primátora připojí i sponzoři. Jako vzpomínku na slavnostní událost dostane první dítě roku od města zlatý přívěsek se znakem Olomouce a finanční dar ve výši 10 tisíc korun.

4. ledna 2019 (pá)