Síť Family pointů má dlouholetou tradici a v Olomouci pracuje od roku 2017. Jedná se o nízkoprahové a bezbariérové zařízení, které nabízí zázemí pro rodiny s dětmi. Téměř v centru Olomouce (ul. Zámečnická 1151/7) se můžete ocitnout na Ostrově pro rodinu, který kromě zázemí Family pointu místa pro rodinu® nabízí širokou škálu služeb pro rodiny s dětmi. „Jedná se o prostor pro setkávání, kde můžete své děti nakojit/nakrmit, přebalit, využít hracího koutku, odpočinout si, načerpat informace ohledně prorodinných aktivit v Olomouckém kraji, využít základní poradenství, a to vše zcela zdarma. Mimo to nabízíme širokou škálu vzdělávacích aktivit,“ uvedla Šárka Gajdošová, manažerka olomouckého centra, která zodpověděla i naše otázky.

V čem jste jedineční?

Přidanou hodnotou našeho olomouckého kontaktního Family pointu místa pro rodinu® je soustředění se na zdravý a ekologický životní styl. To je patrné již z našeho vybavení, které je čistě z přírodních materiálů, a vaše děti u nás najdou hračky také pouze z přírodních materiálů. V tomto duchu taktéž podporujeme rodiny a šíříme osvětu.

Jaké máte plány do budoucna?

Family point je jen jeden z našich projektů. Tento rok začínáme realizovat projekt Náhradní příbuzný a věříme, že v příštím roce bude projekt schopen uspokojit požadavky široké veřejnosti. Dále plánujeme využít více náš venkovní prostor k aktivitám pro rodiny např. vytvořením bosého chodníku. Důležité je pro nás udržet a zlepšovat stávající služby. Jako výzvu vidím propojování organizací poskytujících prorodinné aktivity, a to nejen na úrovni vzájemné propagace, ale hlavně společného vytváření služeb, programů a sdílení. Spousta rodičů ráda využívá sociální sítě, a i zde jsme udělali krok blíže k nim. Vytvořili jsme na facebooku skupinu Rodičovské souznění, kde se můžete setkat se zástupci rodinných center a organizací přátelských rodině, najdete zde nejrůznější pozvánky, ale hlavně je to prostor pro diskuzi a podněty od uživatelů služeb pro rodiny. Právě vás rodiče chceme podpořit v tom, abyste se zapojili do procesu rozhodování a tvoření prorodinných aktivit (co si společně vytvoříme, to v našem městě můžeme mít). Přijďte se za námi podívat. Jsme tady pro vás každý všední den v čase od 9:00 do 18:00 hodin. Můžete u nás bezplatně zaparkovat, zaskotačit na trampolíně a mnoho dalšího. Zkrátka není třeba o tom mnoho psát, ale přijít a zažít si kouzlo tohoto jedinečného místa. Více informací a kontakty na nás najdete na webových stránkách http://www.olomouc.familypoint.cz a nezapomeňte se podívat na kalendář akcí.

Vnímáte město Olomouc jako město pro rodinu? V čem by se mohlo zlepšit?

Město Olomouc nabízí opravdu pestrou škálu prorodinných aktivit a my se mimo jiné snažíme o nich předat komplexní informace.

5. září 2018 (st)