Až do neděle 9. září se olomoucký kulturní život ponese ve znamení Dnů evropského dědictví. Jedinečná akce zpřístupní zájemcům více než sedmdesát míst a přinese rozmanitý způsob vyžití. Programová nabídka je natolik bohatá, že k orientaci v ní slouží i speciální aplikace pro chytré telefony.

Dny evropského dědictví odstartoval týdenní projekt koncertů a filmových projekcí v Letním kině, stejně jako komentované prohlídky na různých místech Olomouce a zahájení výstavy Architektura ve službách první republiky v pobočce městské knihovny v Brněnské ulici.

„Připravena je i doprovodná výstava k projektu Sculpture Line v nově zrekonstruované oranžérii, debata o podpoře kultury a zachování demokratických tradic Evropské unie nebo čítárna u kašny Tritónů,“ upozornil na část programu náměstek primátora pro kulturu Pavel Urbášek. Mezi zpřístupněnými památkami bude v sobotu rovněž historická budova radnice s novou expozicí představitelů městské samosprávy od poloviny 19. století až do současnosti a primátorova pracovna.

Po celý týden se Olomoučané i návštěvníci města mohou těšit na divadelní představení, koncerty, Street Art festival, soutěže ale i besedy. Zlatým hřebem bude páteční Open Air představení Robin Hood v podání Moravského divadla Olomouc. Před jeho začátkem budou v 19:30 předány Ceny primátora. Letos si z rukou primátora ocenění převezmou ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík za přínos k rozvoji nemocnice a zvyšování odborné úrovně této instituce a předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek za aktivní přínos k rozvoji občanské společnosti, humanity, demokracie a posilování prestiže města.

Hlavní hudební program Dnů evropského dědictví rozezvučí Horní náměstí v sobotu. „Hvězdou je bezesporu Celeste Buckingham, ale také Lake Malawi. Dále vystoupí olomoučtí Hope Astronaut a koncerty zakončí Nylon Jail s velkolepou vizuální show,“ uvedl vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Během Dnů evropského dědictví se rovněž uskuteční olomoucké knižní trhy, PechaKucha Night, FlerJarmark nebo oslavy 85 let kina Metropol. Do stejného období spadají i Olomoucké lafayettovské slavnosti, tedy divadelní hry v autentických městských kulisách. Ty přiblíží život Karla Sabiny, generála Lafayetta a Josefa Mánesa.

Mezi více než sedmi desítkami zdarma přístupných míst se letos objevují i nově opravená kasemata a hradební zeď v Pekární ulici, Fort Tafelberg v areálu fakultní nemocnice nebo protiletecký kryt. K tomu olomoucká muzea, kostely, galerie, kluby či některá univerzitní pracoviště.

Podrobný program a seznam přístupných míst je zveřejněn na stránce ded.olomouc.eu, ale je rovněž dostupný v aplikaci pro chytré telefony se systémem Android, která je ke stažení zde: bit.ly/oc-ded2018.

Aplikace prošla redesignem. Téměř všechny obrazovky jsou nyní přehlednější a modernější. V seznamu událostí jsou nyní hlavičky indikující rozdělení na dny a u každé položky je detail události a místa.

7. září 2018 (pá)