Další krok pomáhající rodičům ulehčit jim jejich vstup do života s dítětem udělalo na začátku letošního srpna Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s Magistrátem města Olomouce. Přímo v porodnici nově slouží zájemcům detašované pracoviště matriky, kde si mohou maminky ještě před odchodem domů vyřídit pro své dítě rodný list. Služba funguje v olomoucké porodnici od poloviny srpna a je po Praze druhým obdobným pracovištěm v zemi.

„Po návratu z porodnice řešíte řadu věcí a mezi nimi třeba i kartičku zdravotního pojištění pro své dítě. K tomu potřebujete rodný list, takže vás čeká cesta na matriční úřad. Proto nás napadlo, že bychom v tom mohli maminkám ulehčit a na podnět našich sester jsem tuto věc začal projednávat s magistrátem,“ vysvětluje primář Novorozeneckého oddělení FN Olomouc Lumír Kantor, podle nějž už matrika přímo v porodnici funguje třeba ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Detašované pracoviště matriky funguje v porodnici každý pracovní den od 12 do 14 hodin. „Pracovnice matriky v tuto dobu nabírá podklady pro vystavení rodného listu a zároveň vydává rodné listy rodičům, kteří o to požádali předchozí pracovní den. Samotné zpracování podkladů a vyhotovení rodného listu pak probíhá na úřadě,“ vysvětluje vedoucí Odboru správních činností Magistrátu města Olomouce Alena Daubnerová. Za první necelé tři týdny fungování služby využilo možnosti vyřídit rodný list přímo v porodnici téměř třicet procent rodičů. „Z celkového počtu 133 narození vydala matrika 41 rodných listů přímo v porodnici,“ zdůraznila vedoucí Daubnrová.

Za předpokladu předložení všech potřebných dokladů může být rodný list v porodnici vyřízen bez ohledu na trvalý pobyt rodičky ve třech případech: u dítěte narozeného za trvání manželství, u dítěte narozeného mimo manželství, u nějž bylo určeno otcovství, a u dítěte narozeného mimo manželství, u nějž nebude v rodném listě otec zapsán. „Vzhledem k omezeným provozně technickým podmínkám nelze v porodnici vyřídit rodný list pro dítě narozené mimo manželství, u kterého nebylo určeno otcovství, a pro dítě, jehož rodič není občanem České republiky,“ objasňuje legislativní možnosti vedoucí odboru správních činností Alena Daubnerová.

Nápad na zřízení pracoviště matriky přímo v olomoucké porodnici se zrodil na konci letošního května, k jeho realizaci tedy stačily zhruba jen dva měsíce. „Byl jsem velmi potěšen vstřícným přístupem tajemníka magistrátu Jana Večeře i jeho kolegů, kteří rychle pochopili situaci a celou věc dokázali zrealizovat. Na naší straně bylo především zajištění vhodného prostoru, který jsme nalezli v místnosti, kde dřív bylo pracoviště ultrazvuku. Uskutečněním této služby pokračujeme v trendu našeho oddělení, jímž je zpříjemnění pobytu v porodnici. Všichni cítíme, že pro matku i dítě v prvních dnech života je důležitý vzájemný kontakt, k tomu jsme opět alespoň trochu mohli přispět,“ pochvaluje si primář Kantor.

Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc poskytuje komplexní péči o děti narozené v Olomouckém kraji. Maminky zde mohou absolvovat předporodní kurzy, mají zajištěnu péči během a bezprostředně po porodu, v nabídce oddělení nechybějí ani vyhledávané služby jako bonding (postup zajišťující nerušený kontakt maminky či otce s dítětem po porodu), rooming in (pobyt maminky s dítětem na oddělení po celou dobu na jednom pokoji), novorozenecký screening, novorozeneckou ambulanci nebo kurzy resuscitace pro rodiče.

30. srpna 2018 (čt)