Čtyřiadvacet dětí, které se ocitly v nelehké životní situaci, má nová jízdní kola. To vše díky patronovi Pavlu Kadlíčkovi a dobročinnému projektu s názvem Kola dětem. Kola a radost se rozdávala na Výstavišti Flora Olomouc, které se stalo dějištěm této dobročinné akce. Podpořené rodiny byly vytipovány sociálními pracovnicemi oddělení péče o rodinu a děti olomouckého magistrátu.

„Prostřednictvím této charitativní akce se podařilo podpořit náhradní rodiny pečující o děti, které nemohou vyrůstat u svých rodičů nebo byly rodiči opuštěny. Díky panu Kadlíčkovi se může nyní dvacet čtyři dětí radovat z nových kol. Všem přeji šťastnou cestu a mnoho najetých kilometrů,“ popřál obdarovaným náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Pavel Kadlíček z Přerova, hudebník a vášnivý cestovatel, projel na kole už několik kontinentů. „Vím, jak moc je kolo pro dítě důležité. Navíc jsem netušil, kolik je kolem nás rodin, které si ho nemohou dovolit,“ říká frontman přerovské skupiny D. U. Bmusic, pro kterého je kolo jako člen rodiny. K iniciativě Kola dětem se připojil poprvé v roce 2015. Za tu dobu věnoval bicykly dětem v mnoha městech napříč Českou republikou.

Projekt Kola dětem vznikl před lety v USA, odkud se rozšířil do řady jiných zemí. Založili jej rodiče cyklisty Marka Reynoldse, který každý rok šetřil a vybíral finanční prostředky od známých a kolegů, aby za ně mohl koupit kola dětem z chudých rodin.

3. července 2018 (út)