Hazard má mnoho podob a je stále dostupnější. Olomoucké Centrum komplexní péče poskytlo vloni pomoc 123 lidem potýkajícím se s patologických hráčstvím.

Narůstající komunita hazardních hráčů využívá především sázky na výsledky sportovních utkání, kdy je možné si vsadit i na penaltu během zápasu, který je aktuálně sledován a tipuje se vývoj zápasu během několika minut. „Je tak možné sedět doma a prosázet velké množství peněz s vidinou snadné a rychlé výhry. Zpravidla se jedná o lidi, kteří si namlouvají, že tak splatí své dřívější dluhy,“ uvedla Barbora Skoupilová, koordinátorka Týmu pro mládež, který v rámci své činnosti se zaměřuje i na prevenci závislostního chování u dětí a mládeže soudního okresu Olomouc. Sázky na sportovní utkání jsou často lákadlem pro bývalé či aktivní sportovce, kteří těží z toho, že je to prostředí, které znají a nepřipouští si riziko, které každou sázkou narůstá.

Další skupina osob se dostává do problémů díky elektronické či klasické ruletě nebo oblíbenému pokeru. „Následky gamblingu jsou především sociální – ztráta rodiny, zaměstnání, dluhová past, okrádání nejbližších či kombinace s jinou závislostí,“ řekl David Bezdomnikov z organizace Společnosti Podané ruce, která Centrum komplexní péče provozuje. Přitom neexistuje rychlá a snadná cesta, jak dluhy uhradit a obnovit vztahy v rodině. „Je to dlouhý proces, který může trvat i více než několik let,“ dodal Bezdomnikov.

Olomoucké Centrum komplexní péče má dostatek odborníků, aby poskytovalo kvalitní adiktologické služby. Nejběžnější jsou individuální terapie, kde se odborníci snaží najít motivaci, jak zbavit klienta problému závislosti na hazardním hraní.

Více najdete na stránkách www.gambling.podaneruce.cz nebo odborníky kontaktujte telefonem na čísle 773 996 916.

26. června 2018 (út)