Na loňské aktivity navazuje letos Tým pro mládež soudního okresu Olomouc. Ten je tvořen specialisty pro mládež, zástupci institucí, které jsou součásti systému ochrany práv ohrožených dětí - Okresního soud v Olomouci, Okresní státní zastupitelství, Policie České republiky - a zástupci orgánů sociálně právní ochrany dětí a Probační a mediační služby ČR. Součástí týmu jsou rovněž pracovníci obcí s rozšířenou působností celého soudního okresu, kde spadá Olomouc, Šternberk, Litovel a Uničov.

„Letos dojde ke zmapování programů a realizátorů primární prevence rizikových jevů, a to napříč všemi obory. Dále vznikne databáze psychologických a psychiatrických služeb v rámci soudního okresu Olomouc, která umožní efektivní využívání těchto služeb nejen odbornou, ale i laickou veřejností. Novým prvkem bude nabídka vzdělávání pro školní metodiky prevence, tématy budou agresivní žák a nespokojený rodič či nelátkové závislosti a rizika kyberprostoru,“ objasnila koordinátorka týmu Barbora Skoupilová.

Kyberprostor, závislostní chování a šikana byly hlavními tématy uplynulého roku. Speciálně utvořené mini-týmy se věnovaly i vyloženě lokálním problémům jednotlivých obcí s rozšířenou působností. Jednalo se především o možnostech rozšíření sociálních služeb, ať již v oblasti primární prevence či navazujících služeb.

„Jednání Týmu pro mládež je určitou platformou pro vzájemnou spolupráci zástupců jednotlivých obcí a institucí. Dává ovšem také možnost setkat se s odborníky ze zcela odlišných oborů, či oblastí. V rámci týmu dochází k předávání podstatných informací, které rozvíjejí současné znalosti a dovednosti členů týmu a napomáhají tak k efektivnější práci s dětmi a mládeží“, řekla Skoupilová.

V roce 2017 tým rozebíral aktuální trendy a rizika v závislosti na situaci v regionech. Pozornost byla věnována i obětem trestných činů, krizovým linkám a poradenství v oblasti kyberprostoru, stejně jako prevenci kriminality, vandalismu či záškoláctví u dětí a mládeže.

Tým pro mládež soudního okresu Olomouc zahájil svou činnost v roce 2016. Je součástí Projektu „Na správnou cestu! II“, který je zaměřen na rozvoj a rozšíření činnosti Týmů pro mládež a dvou programů pro mladistvé pachatele trestných činů v rámci systému soudnictví nad mládeží a posílení odborné spolupráce mezi institucemi. Realizátorem projektu je Probační a mediační služba ČR.

Více na: https://www.pmscr.cz/na-spravnou-cestu-ii/

29. května 2018 (út)