K předvánočnímu období již neodmyslitelně patří slavnostní rozsvícení vánočního stromu v parku při ZŠ Svatoplukova a vánoční jarmark, který proběhl 30. listopadu 2017.

Již několik dní předem zavládla ve škole vánoční atmosféra. Žáci se pilně chystali, vyráběli různé vánoční výrobky a pekli perníčky. V rámci hudební výchovy nacvičovali staročeské koledy.

Vše začalo již odpoledne, kdy se uskutečnil vánoční jarmark ve školní jídelně. Návštěvníci zde měli možnost zakoupit adventní věnce, svícny, přáníčka, něco dobrého na zub, dekorace i něco pěkného pod stromeček. Vše vlastnoručně vyrobeno žáky. Příchozí mohli těsně před rozsvěcením vánočního stromu zhlédnout stínové divadlo, které nacvičili žáci 2. – 5. třídy v rámci dramatického kroužku. Žákům se vystoupení velmi povedlo, během pár minut nám proběhl celý život před očima, od narození, přes svatbu až k oslavě Vánoc.

Celý den vyvrcholil setkáním v parku u vánočního stromu. Po projevu pana ředitele následoval odpočet a všemi tolik očekávaný okamžik. Strom zazářil. Společně jsme si zazpívali lidové koledy a připomněli si, že Vánoce nejsou jen o dárcích, ale také o příjemné sváteční atmosféře. Vše se zdařilo a odcházeli jsme vánočně naladěni.

7. prosince 2017 (čt)