Týden budou trvat Dny evropského dědictví 2017, které v Olomouci připomenou obecně evropské kulturní poklady i dědictví ryze olomoucké. Dny evropského dědictví se budou odehrávat od 4. do 10. září. Co nás během těchto sedmi dní čeká? Stručně řečeno – koncerty, divadlo, výtvarné umění, hry a také otevřené památkové objekty.

Mnozí Olomoučané se už dnes těší na velké open air představení komedie Carla Goldoniho Sluha dvou pánů. Vedle této stále populární komedie, o niž byl od počátku velký zájem, je ale v programu mnoho a mnoho dalšího. „Před námi je například řada koncertů nejen na Horním náměstí, ale i letním kině a ve Smetanových sadech, odehraje se další ročník festivalu streetartu, který už má i mezinárodní renomé, olomoučtí historici chystají komentované prohlídky a diváci zažijí lafayettovské slavnosti,“ vyjmenovává jednotlivé prvky Dnů evropského dědictví primátor Antonín Staněk.

Chybět ani letos nemohou mimořádně oblíbené dny otevřených památek, včetně prohlídek radnice a setkání občanů s vedením města. Dny otevřených památek jsou na programu 9. a 10. září, radnice včetně pracovny primátora bude otevřena v sobotu 9. září, už na 7. září jsou naplánovány noční výstupy na radniční věž.

Součástí oslav bude také předání Ceny primátora pro další významné osobnosti, které se v rovině hospodářské či společenské zasloužily o rozvoj Olomouce. Cenu primátora obdrží vybrané osobnosti v pátek 8. září v 19,30 v rámci slavnostního večera na Horním náměstí. Následovat bude právě open-air představení oblíbené Goldoniho komedie Sluha dvou pánů.

Během Dnů evropského dědictví se odehraje několik pravidelných festivalů a tradičních akcí. Podruhé se veřejnosti představí atraktivní akce Řeka má duši. Tento multižánrový festival se scénicko-divadelním představením se odehrává 9. a 10. září přímo na řece Moravě s Ololodí. Dalším v pořadí je festival VZÁŘÍ, který ve dnech 9. a 10. září přinese speciální nasvícení palmového skleníku ve Smetanových sadech. Od 6. do 9. září se budou odehrávat Olomoucké knižní trhy na Horním náměstí. Největší tuzemský Festival streetartu přiveze od 7. do 10. září do Olomouce naše i zahraniční umělce a jejich velkoformátové produkce ve veřejném prostoru. Účast slíbil například uznávaný writer Zoer Oner neboli Zz.Rock. Odehrají se také třetí Olomoucké lafayettovské slavnosti (od 7. do 9. září) v barokní budově Archivu Armády ČR, Hudební sympozium v letním kině (5. – 9. září), PechaKucha Night (8. září) a řada dalších akcí. „Jsem přesvědčen o tom, že letošní program Dnů evropského dědictví je v Olomouci opravdu natolik pestrý a bohatý, že dokáže pobavit i potěšit většinu Olomoučanů či návštěvníků města. Těším se na všechna setkání,“ zve veřejnost primátor Antonín Staněk.

Podrobný program: http://ded.olomouc.eu

Příloha:

8. září 2017 (pá)